Sreda 07.12.2016.
20:47
Vestionline

Britanija i šest zemalja Persijskog zaliva udružile se protiv Irana zbog podrške Asadu

Reuters
Iran je trn u oku zapadnim silama

Odluka je usledila na kraju dvodnevnog samita Saveta za saradnju Zaliva u Bahreinu kojem su osim predstavnika te ostrvske zemlje i Britanije, prisustvovali lideri Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ove zemlje Zaliva, naročito sunitska kraljevina Saudijska Arabija sa zabrinutošću gledaju kako Iran podržava šiitske pobunjenike u Jemenu i predsednika Bašara al Asada u Siriji, prenosi AP.

U zaključku na kraju samita poziva se pronalaženje "trajnog političkog rešenja zasnovanog na tranziciji od Asadovog režima" u Siriji.

"Ne postoji vojno rešenje za oružane građanske konflikte u regionu", kaže se u komunikeu.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da sve strane moraju "da rade zajedno na suzbijanju agresivnih regionalnih akcija Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zalivu".

Ona je obećala podršku Britanije tradicionalnim saveznicima u regionu, istovremeno nastojeći da ojača trgovinske odnose posle odluke o napuštanju EU, navodi AFP.

U zajedničkom saopštenju Britanija i šest zemalja Zaliva dogovorile su "strateško partnerstvo" u cilju unapređenja političkih, odbrambenih, bezbednosnih i trgovinskih veza i razvijanja "kolektivnog pristupa regionalnim pitanjima".

Tereza Mej je prva žena i prvi britanski lider koja se obratila na samitu Saveta za saradnju Zaliva.

2024 © - Vesti online