Sreda 07.12.2016.
16:31
Vestionline

Srbija u utorak otvara još poglavlja, ali Hrvati "koče"

Reuters
"Olabavili" ka Prištini, i eto otvaranja poglavlja...

To su potvrdili upućeni zvaničnici u Savetu ministara EU, koji su dodali da će tada biti otvorena i nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Crnom Gorom.

Većina članica EU prihvatile su pregovaračke platforme Evropske komisije za otvaranje sva tri nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, u petak će o tome ponovo razgovarati predstavnici vlada EU u okviru Radne grupe Saveta ministara za proširivanje i susedstvo. 

Mnoge članice Unije smatraju da je dogovorom o pravosuđu i telekomunikacijama u dijalogu Beograd-Priština učinjen bitan korak napred u normalizaciji odnosa dve strane, što je bitan element za napredovanje u evropskoj integraciji. U utorak bi konačnu reč o tome trebalo da daju ambasadori stalni predstavnici članica EU u sklopu Komiteta za Zapadni Balkan. 

Hrvatska, što je predočio i srpski premijer Vučić, ima još uvek nekih zamerki, a evropski diplomatski izvori u Briselu kažu da se to tiče udžbenika na maternjem jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji. 

Zagreb nagoveštava i ponovne zahteve za, kako tvrdi, povraćaj u Srbiju prebačenog hrvatskog kulturnog blaga, ali mnoge vlade EU smatraju da se to mora rešavati bilateralnim dijalogom, kao što je izgleda nađena i nagodba za univerzalnu, dakle i regionalnu nadležnost srpskog pravosuđa za ratne zločine. 

2024 © - Vesti online