Sreda 07.12.2016.
09:23
Vestionline

Amerima se žuri: Crna Gora što pre u NATO, to je najbolja poruka Rusiji

Reuters
U kongresu SAD pričaju viceva o tome kako je Crna Gora rešila problem korupcije: Milo Đukanović

Predsedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker rekao je da je Crna Gora sprovela teške reforme da bi rešila problem korupcije i druga pitanja iz oblasti vladavine prava, prenose mediji.

Vodeći demokratski član Spoljnopolitičkog odbora Ben Kardin rekao je da jasno da je Crna Gora dala značajan doprinos naporima Alijanse širom sveta i sprovela neophodne unutrašnje reforme u oblasti državne uprave, vladavine prava i u borbi protiv korupcije. Članica odbora iz Demokratske stranke, Džin Šahin, pozvala je lidere u Senatu da ratifikuju protokol pre raspuštanja starog saziva Kongresa.

- Najbolja poruka koju možemo da pošaljemo Rusiji je da želimo da Crna Gora postane članica NATO-a i da bude deo evropskog bloka koji štiti celu Evropu - poručila je Šahinova.

U rezoluciji o davanju podrške ratifikaciji protokola navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u jugoistočnoj Evropi i promovisati interese SAD i njihovih NATO saveznika. Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se SAD i saveznici suočavaju sa stalnim pretnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, kao i da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbednosne interese SAD.

2024 © - Vesti online