Utorak 06.12.2016.
10:25
Vestionline

Sava Hilandarac jači od prepreka

commons.wikimedia.org/S. Matejić
Hilandar

Zazirući od njegovog znanja, neškolovani saborni starci lišili su Savu Hilandarca svake mogućnosti da dođe u dodir sa ekonomijom manastira i zadobije neki ugledniji položaj. Iako ga je od početka zanimala manastirska biblioteka i arhiva, "starci" su odbijali Savine predloge da o tome brine. Čak su mu pravili smetnje pri ulasku u biblioteku, zapisali su hroničari.

Prevazilazeći sve prepreke Sava Hilandarac od 1884. godine u češkom časopisu "Osvita" objavio seriju tekstova o Svetoj Gori i Hilandaru. Ipak, neskriveni prezir sabornih staraca prema Savi zapazio je patrijarh srpski Gavrilo Dožić prilikom posete jednog francuskog oficira lica manastiru. I sam Sava je kasnije pisao: "Bio je to za mene svet tuđ. Promenio sam veru, klimu, zanimanje, ali sam se dosta brzo uklopio u prilike i osećao se zadovoljnim svojom sudbinom". Piše da se "držao optimizma više nego što je bilo nužno."

Zbog primedbi raznih poklonika i naučnika u vezi sa radom hilandarske biblioteke, Sabor staraca 1894. ipak poverava ocu Savi dužnost bibliotekara sa namerom da uredi manastirsko knjigohranilište. Godine 1897. u Godišnjaku Češkog kraljevskog naučnog društva objavio je Sava Hilandarac znameniti katalog rukopisa i starih štampanih knjiga manastira Hilandara. Preuređen, rukopis je primila i Srpska kraljevska akademija.

Plug za honorar

Za honorar koji je dobio za hroniku o Hilandaru, Sava je kupio plug u Češkoj, i izdao naređenje da se oranje manastirske zemlje obavi po njegovom planu, na efikasniji i lakši način nego do tada. U arsani Starog manastira Sava je proveo šest godina. Tri puta dnevno je beležio temperaturu vazduha i morske vode, izračunao je njihove prosečne temperaturne vrednosti.

2024 © - Vesti online