Utorak 06.12.2016.
10:10
Tanjug

Varufakis: Od mog druga Ciprasa ostala samo senka

Reuters
Promene u Evropi samo idu nagore: Janis Varufakis

- Moja je procena da evrozoni treba nova arhitektura i infrastruktura. Najveća prepreka tome je nemački ministar finansija. Biće nemoguće išta promeniti sa današnjom arhitekturom - rekao je Varufakis, koji gostuje u Zagrebu.

Bivši ministar finansija Grčke kaže da ne postoji globalno upravljanje.

- Imali smo globalizaciju bez globalne vlade. Globalizacija je zapravo pravo novca da se slobodno kreće i da velike korporacije prodaju drugim zemljama bez restrikcija i da se šire na druge ekonomije. Ne postoji globalno upravljanje. Hrvatima i Grcima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu danas govore da tamo nisu dobrodošli. Meksikanci proizvode robe i dobra za SAD, ali nisu tamo dobrodošli - rekao je Varufakis.

Na pitanje kako se grčki premijer Aleksis Cipras nosi s krizom, Varufakis je odgovorio:

- On je prestao da postoji. Sada vidimo samo senku mog dragog druga.

Govoreći o "pomeranjima" u Evropi, Varufakis je rekao da sve promene koje se događaju u Nemačkoj idu nagore.

- Angela Merkel je jedina političarka još na nogama, koja je na strani civilizacije iako se po mnogome ne slažem s njom, posebno ne u ekonomskoj politici. Propustila je priliku za ujedinjenje Europe i biće joj teško - konstatuje Varufakis.

- Socijaldemokratija je zapravo davno prodala svoju dušu kada se udružila s bankarima. Počeli su da misle da više nema potrebe da rade kao sudije između države i biznisa. Socijaldemokratija je umrla i zadnjih nekoliko godina gledamo njenu rapidnu smrt. Vrlo sam tužan zbog Sirize. Imali smo priliku, učinili smo nešto neverojatno, suprotstavili se establišmentu programom koji je bio primeren. Samo je trebalo da budemo ujedinjeni i da kažemo ne idiotizmu. Nažalost nismo bili ujedinjeni, jednostavno smo pali - naveo je Varufakis.

2024 © - Vesti online