Utorak 06.12.2016.
07:39
Z. M. - Vesti

Srbinu za ćutanje nudili 100.000 evra

pixabay.com
Banda htela da reketira vlasnike svih lokala u Otakringerštrase u Beču

On je pred Krivičnim sudom u Beču ispričao da su mu nekoliko dana pred početak suđenja u posetu u zatvoru došli advokatica i njena saradnica.

- Saradnica mi je tom prilikom rekla da bih mogao od Eda da dobijem 100.000 evra pod uslovom da ne svedočim na sudu. Ja sam to odmah odbio i advokatici smesta oduzeo pravo zastupanja. Ne bih ni za milion evra dozvolio da me neko kupi i ućutka - rekao je Srbin i dodao da je uveren da je advokatica znala o čemu njena saradnica govori na srpskom.

Srbin je ponovio i da mu je prećeno u zatvoru jer sarađuje s policijom u slučaju protiv bande reketaša. On je rekao da mu je najpre pretio jedan Čečen koji je bio smešten na istom spratu, a kasnije i dvojica Bosanaca.

- Pitali su me zašto sam sve morao da ispričam policiji i rekli su mi da sam mrtav čovek, odnosno da ću videti šta će se desiti meni i mojoj porodici - ispričao je Srbin.

Osumnjičeni Edin D. i šestoro njegovih saradnika odbacili su ove optužbe za pokušaj zastrašivanja svedoka, a branioci optuženih tvrde da se ne može verovati iskazu svedoka. Inače, na prethodnim ročištima 38-godišnji Srbin, glavni svedok tužilaštva, izneo je teške optužbe na račun Edina D. tvrdeći da je Edinova mafijaška grupa nameravala da reketira sve kafiće u Otakringerštrase, ulici u 16. bečkom okrugu u kojem se nalazi veliki broj lokala čiji su vlasnici, ali i gosti, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Pretnje svedocima

Srbin koji je krunski svedok tužilaštva, ali i njegov sunarodnik koji bi takođe trebalo da svedoči protiv pripadnika reketaške bande Struja, dobijali su uoči suđenja mnogobrojne pretnje smrću! Krunskom svedoku, koji se trenutno nalazi u zatvoru u istočnoj Austriji, zatvorenici čečenskog porekla od avgusta su najmanje triput zapretili smrću, dok je drugi svedok ispričao da je u nekoliko navrata od aprila dobio telefonske pretnje.

- Svedok je ispričao da je banda Struja reketirala ne samo lokal u kojem je Srbin ranije radio, već čitavu Otakringerštrase, a Edin D. je od vlasnika lokala u kojem je Srbin radio zahtevao 5.000 evra. Svedok je rekao i da je preneo vlasniku lokala Edinovu pretnju da će, ako ne plati pomenutu sumu, silovati vlasnikovu devojku. Na kraju je vlasnik lokala prodao kafić Edinu za 50.000 evra, pošto mu je Edin prethodno pretio da, ako mu ne proda lokal, neće imati mira nigde u celoj Evropi - preneli su austrijski mediji.

Odbacuju optužbe

Austrijsko tužilaštvo optužilo je Edina D. i još petoricu muškaraca i jednu ženu da su oformili mafijašku organizaciju Struja čiji je vođa bio Edin D. Državljanin Bosne, međutim, tvrdi da nikakve kriminalne organizacije nema, niti će je biti.
- Naš zajednički cilj je bio sport i svi koji su optuženi su članovi bokserskog kluba koji vodim. Ja sam preuzeo na sebe da treniram te momke iz Čečenije i bivše Jugoslavije - rekao je Edin D. na suđenju.

2024 © - Vesti online