Ponedeljak 09.11.2009.
15:32
Vestionline, nezavisne.com

Alpina rekonstruiše bosanske pruge

Dragan Čalović, direktor Jedinice za sprovođenje projekata u BHŽJK je rekao da je zajednička firma "Alpina - Svitelski" pobedila na tenderu na kojem je učestvovalo još šest inostranih građevinskih kompanija, prenele su banjalučke novine.


Posao podrazumeva potpuni remont pruga na deonicama Konjic - Raška Gora - Čapljina u BiH u dužini 99 kilometara i Kostajnica kod Doboja - Jošavka kod Čelinca u RS u dužini od 66 kilometara. Radi se o postavljanju novih pruga do 2012. na kojima će vozovi moći da prolaze brzinom do 120 kilometara na sat, odnosno dvostruko brže od postojećeg proseka.


Nikola Pilipović, direktor "Alpine" u BiH, kazao je da će ta kompanija s pripremnim radovima početi odmah posle potpisivanja ugovora da bi u rekonstrukciju pruga ušli do početka sledeće i projekat završili do januara 2012. godine.


"Ovo je trenutno najveća investicija u BiH u kojoj ćemo maksimalno angažovati sve domaće firme osposobljene za ove poslove, a za potrebe ugradnje kupićemo svu robu koja se proizvodi u BiH a ima potrebne sertifikate", ističe Pilipović.


Neuspeli posao u Srbiji

Konzorcijum španske firme FCC i austrijske "Alpine" pobedio je 2006. godine na tenderu za izgradnju autoputa Horgoš-Požega u Srbiji, ali je ugovor raskinut jer nisu ispunile ugovorene obaveze. Država Srbija je na sudu u Beču dobila spor po kome mora da joj se isplati 10 miliona evra bankarske garancije na ime neispunjenja obaveza iz ugovora.

Broj angažovanih građevinskih radnika biće utvrđen posle potpisivanja ugovora, a procenjuje se da će železničke kompanije u BiH u tom projektu ostvariti značajan prihod kroz prevoz oko 1,5 miliona tona raznih materijala.


Prema rečima Pilipovića, radi se o rekonstrukciji pruga po evropskim standardima TER, koji podrazumevaju ugradnju betonskih pragova umesto drvenih i tucanika eruptivnog porekla, umesto krečnjaka.


U Upravi "Železnica RS" (ŽRS) očekuju da će izgradnja brzih pruga preusmeriti značajan broj putnika na železnički prevoz.
 

2024 © - Vesti online