Ponedeljak 05.12.2016.
16:25
politika.rs, Vestionline

Lazanski: Nas i Amera 300 miliona

A. Čukić
Vojska Srbije

"Bilo bi zanimljivo uporediti broj pasoša sa brojem legalno prijavljenog oružja, plus pretpostavljeni broj neprijavljenog oružja u Srbiji. Nas i Amerikanaca 300 miliona. Pištolja." dodaje on.

"Nema više jeftine odbrane u Evropi. Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od saveznika na Starom kontinentu da povećaju vojne budžete, jer 'Amerika više neće da sama plaća njihovu odbranu'. Istovremeno, neki funkcioneri EU sve više govore o potrebi stvaranja prave i moćne evropske armije, iako su trenutno London i Rim protiv dupliranja NATO-a", objašnjava Lazanski.

"Ipak, pogrešno je verovati da je pobeda Trampa duboko polarizovala Ameriku. Videćemo Trampovu spoljnu politiku upravo na temama NATO, Rusija, izraelsko-palestinski odnosi, Irak, Sirija... Videćemo EU i neke zahteve za njenom većom nezavisnošću u odnosu na SAD", smatra analitičar.

"Period opkoljavanja Rusije od strane NATO-a definitivno je završen. Na sreću, Crna Gora se ne graniči sa Rusijom, a eventualna pojava hrvatske vojske na Baltiku biće samo repriza davne pojave kod Staljingrada. Jednom na jugu, drugi put na severu, od tragedije do farse prošlo je samo 75 godina. Jer, NATO više nikada neće moći da funkcioniše sa jednoglasnošću kakvu je pokazao 1999. tokom agresije na SR Jugoslaviju", piše Lazanski i zaključuje:

"Budućnost će doneti odmeravanje korisnosti svake pojedinačne zemlje članice NATO-a za Ameriku kako u međunarodnim krizama i sukobima tako i kada je reč o bezbednosnim problemima i poduhvatima kupovine američkog oružja. Drugim rečima, za zemlje bivše Jugoslavije, i ne samo za njih, od sada će na delu biti nova američka formula: šta ste spremni da platite od američkog oružja i koliko ste spremni da umrete za interese Amerike".

2024 © - Vesti online