Ponedeljak 05.12.2016.
17:01
Srna

"Hrvatska pravoslavna crkva": Opaka tvorevina kojom Srbe pretvaraju u pravoslavne Hrvate

www.mc.rs
Vraća se politika koja je skupo koštala Srbe i Jevrehe: Aleksandar Raković

- Kolarić je bivši dekan Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i sadašnji šef odseka za kulturu u kabinetu kardinala Bozanića - navodi Raković u intervjuu Srni i napominje da Bozanić "ne može biti nesvestan onoga šta se dešava u njegovom najbližem okruženju".

Reč je, ocenjuje Raković, "o opakoj političkoj tvorevini, koja za cilj ima da prevede preostale malobrojne pravoslavne Srbe u Hrvatskoj u takozvane pravoslavne Hrvate".

Pošto Kolarić nije smenjen niti je dobio ikakvu primedbu za to što radi, što javno govori, podržava i u čemu učestvuje, Raković navodi da je "jasno da iza čitavog plana stoji Rimokatolička crkva u Hrvata - makar deo njenog vrha".

- Ne mogu da kažem da to podržavaju svi u Biskupiji, jer u to ne verujem, ali jedan deo biskupa, očigledno uključujući i sam (rimokatolički) vrh u Zagrebu, to čini - precizira Raković.

Nastavak ustaške politike

On upozorava da ideja o obnavljanju takozvane "hrvatske pravoslavne crkve" predstavlja "nastavak ustaške ideje iz vremena Drugog svetskog rata, koja je preskupo koštala Srbe i Jevreje".

- Sada je, u sklopu generalne promene politike Hrvatske, na delu buđenje ustaških i nacističkih ideja pred čime Zapadna Evropa, nažalost, zatvara oči. U sklopu tih istih ideja jeste i ponovno uspostavljanje "hrvatske pravoslavne crkve" - navodi Raković.

Prema njegovoj oceni, već je načinjeno niz presedana u hrvatskom pravnom sistemu kako bi se utro put kasnijem priznavanju te "crkve", pošto je poslednji popis u Hrvatskoj pokazao da postoji oko 17.000 "pravoslavnih Hrvata".

- Oni koji su pravili pravne presedane pozvaće se na njih u nekom momentu. To ne mora da bude u narednih nekoliko godina, nego, recimo, u jednoj deceniji ili možda nešto duže. Svakako će ići na to da ustanove "hrvatsku pravoslavnu crkvu" - smatra Raković.

Ko će priznati "crkvu"

On napominje da tu "crkvu" neće priznati nijedna pravoslavna crkva u svetu, ali da njene zagovornike to apsolutno ne zanima, jer je cilj prikazati hrvatsko pravoslavlje kao legitimno, ali u smislu istorijskog prava na pravoslavni živalj, koji je živeo u Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji.

Raković pojašnjava da je cilj zagovornika te "crkve" da se predstavi da "pravoslavni živalj nisu bili etnički Srbi (što jesu, kao i svi drugi Srbi) nego da je reč o političkim Srbima koju su "samobitni Hrvati".

Prema Rakoviću, to su iste opake ideje koje su se "povampirile" iz pravaške ideologije, a ustaše su samo njeni sledbenici.

On podseća da u Hrvatskoj već postoje presedani sa upisom "makedonske" i, posebno, takozvane "crnogorske pravoslavne crkve" u registar verskih zajednica u Hrvatskoj, iako neke imaju svega nekoliko vernika, a neke uopšte i nemaju vernike.

Raković navodi da će "hrvatska pravoslavna crkva", kao deo Nezavisne Države Hrvatske, naići na podršku hrvatskog režima, i to negde otvoreno, a negde prikriveno.

Povampirenje ustaštva

On smatra da Srpska pravoslavna crkva i Srbija stalno moraju da ukazuju Zapadnoj Evropi i međunarodnoj zajednici na ono što se događa u Hrvatskoj, odnosno da je tamo na delu "povampirenje" ustaških ideja iz Drugog svetskog rata, za koje je čitav svet mislio da su poražene.

- O tome stalno treba govoriti bez jezika političke korektnosti, koji nas nigde ne vodi, jer samo maskira problem. Do rešenja ćemo doći samo ukoliko na pravi način pokažemo sa kakvim problemom smo suočeni - naglašava Raković.

On ocenjuje da će za dve decenije srpski narod nestati "po dubini" Hrvatske i da će ga biti samo uz Dunav, uz granicu sa Srbijom, "što je prosta matematička računica".

Može se pretpostaviti da će tada procenat takozvanih "pravoslavnih Hrvata", verovatno, biti povećan i da će sve veći broj pravoslavnih Srba i njihovih potomaka, kako bi se zaštitio, biti sklon da pređe u rimokatolike Hrvate ili takozvane pravoslavne Hrvate ili da ostane u potpunoj "etničkoj mimikriji".

- Da bi se sprečilo da karakter hrvatskog režima bude takav da oduzima imovinu Srpske pravoslavne crkve, moramo stalno da ukazujemo međunarodnoj zajednici na opasne procese koji se dešavaju u Hrvatskoj - napominje Raković.

2024 © - Vesti online