Ponedeljak 05.12.2016.
11:50
Vestionline

Pogled kroz šupalj kolač

pixabay.com
Zaboravljena verovanja: Hleb koji se sušio na suncu (Foto: Ilustracija)

Priprema ovakvog hleba spominje se širom Balkana: u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj i Bugarskoj. Tako po podatku iz 19. koji se odnosi na Srbe krajišnike u Hrvatskoj, devojka je mlekom od majke i ćerke koje doje, ili od dve sestre, u mladu nedelju pre sunca mesila prstenasti hlepčić "ukuvala kovrtanjić", koji je stavljala na mlinski točak da se tri puta okrene, a potom ga sušila na suncu. Ovaj hlepčić nosila je u nedrima i kroz njega gledala željenog momka a komadić mu davala da pojede.

U Levču i Temniću, u Srbiji, takođe se verovalo da devojka može opčiniti momka ako ga pogleda kroz šuplji kolačić umešen mlekom majke i ćerke koje su rodile po muško dete i od novog pšeničnog brašna, "od jare pšenice". U Visokoj nahiji u Bosni verovalo se da testo za takav hlepčić treba zamesiti šapom mačeta koje još nije progledalo.

Kod Karavlaha u Bosni postojalo je verovanje da testo treba umesiti mlekom od dve sestre koje doje decu, pšeničnog brašna i uz dodatak loja od koze. Brašno je trebalo prosejati na preokrenutom situ iza leđa i pri tome govoriti: "Kako se ovo sito okreće, onako se (ime momka) za mnom okrenuo". Ovde je bilo potrebno umesiti devet kolačića i probušiti ih sa devet vretena na kojima se još nije prelo. Kroz te kolačiće devojka pogleda izabranog momka, ali mora da mu da bar jedan da pojede.

U Srbiji se verovalo da mlada treba da pogleda mladoženju kroz šupalj kolačić i da oboje okuse od njega, da bi lepo živeli zajedno. Kolačić je bilo potrebno umesiti noću na ogledalu, i to od ukradenog brašna! U Maleševu u Makedoniji, da se muž i žena ne bi svađali davali su im da pojedu parče kolača, zamešenog mlekom majke i ćerke, koje imaju po malo dete.

Pogača umešena mlekom majke pominje se u više predanja o vladaru koji ubija brijača zato što brijući ga otkriva neki njegov fizički nedostatak, najčešće da ima kozje uši. Pošto vladar, u predanjima još i zmaj ili psoglav, okusi od pogače koju je svojim mlekom umesila majka mladića koji ga je brijao, oprašta mu život jer, jedući takvu pogaču on s njim sklapa pobratimstvo.

2024 © - Vesti online