Ponedeljak 05.12.2016.
08:46
rs.sputniknews.com

Renci doživeo debakl na referendumu, najavio ostavku

Reuters
Preuzima odgovornost za debakl na referendumu: Mateo Renci

Pošto su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, doživljavao se kao sudbinski. Prema još preliminarnim rezultatima građani Italije odbacili su ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata.

Protiv promena glasalo je između 57 i 61 odsto glasača, dok je za bilo između 39 i 43 odsto. Naciji se posle objavljivanja rezultata obratio i inicijator promena, premijer Mateo Renci koji je priznao poraz.

- Italijanski birači odlučili su vrlo jasno. Ovo je demokratija. Tokom procesa bilo je kontroverzi i smatram da je važno da ljudi to znaju. Čestitam protivničkom taboru i želim sve najbolje narodu Italije. Želio bih da zagrlim svakog čoveka koji je glasao za reforme. Ponudili smo Italiji jasnu promenu, ali u to nismo uverili većinu građana. Zbog toga preuzimam celu odgovornost na sebe - ja sam izgubio, ne vi. Ipak, i dalje verujem u demokratiju i kada izgubite ne možete da se pretvarate kao da se ništa nije dogodilo. Moja vlada ovde završava. Zahvaljujem kolegama na izvanrednoj prilici. Na današnjoj sednici vlade zahvaliću se svim ministrima, a posle ću predsedniku republike podneti ostavku. Želim sve najbolje svom nasledniku koji će biti na čelu vlade… Živela Italija!

Renci je prema mišljenju svetskih agencija doživeo najveći potraz u svojoj političkoj karijeri. S druge strane desničarska struja predvođena pokretom Pet zvezda slavi, s obzirom na to da im predviđaju uspeh na narednim izborima.

Italija je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade. Desnica se nada i skoroj 64. međutim, nije isključeno da će predsednik Italije Serđo Matarela imenovati novog premijera kako bi se izbegli prevremeni parlamentarni izbori.

Ministar finansija Pjer Karlo Padoan je viđen kao glavni favorit da zameni Rencija na mestu predsednika Saveta ministara, kako glasi zvanična titula italijanskog premijera. Osim gubitka premijerske funkcije otvoreno je pitanje može li Mateo Renci ostati na čelu Demokratske stranke, o čemu će partija najverovatnije odlučivati u utorak.

Pojedini italijanski mediji prenose da je rezultat referenduma do daljnjeg zapečatio put reformi, jer je tako stavljena tačka i na efikasnost italijanskog zakonodavstva u kome je prosečan rok za izglasavanje zakona 11 meseci.

 

2020 © - Vesti online