Nedelja 04.12.2016.
18:39
Vestionline

"Džonsone, zaboravi na rusku pretnju"

Tanjug
Vreme je da Džonson zauzme Trampov kurs i okrene se islamističkoj pretnji

Retorika šefa britanske diplomatije o "normama međunarodnog poretka“ svedoči o tome da je ministar "zaglavljen u prošlosti“, piše britanski list.

Kao primer autor teksta navodi nedavni nastup Džonsona tokom kojeg je ministar izrazio zabrinutost zbog pojave "nedržavnih igrača“ koji negiraju svetski liberalizam, koristeći omiljeni kliše Forin ofisa: "Ne smemo to da dozvolimo“.

Prema mišljenju autora teksta, Džonson bi voleo da Velika Britanija ponovo troši novac na zastarelo naoružanje i poziva zemlje-članice NATO-a da čine to isto. Šef britanske diplomatije priprema se da vodi dijalog s Rusijom, ali istovremeno namerava da zauzme oštriji stav u vezi s baltičkim zemljama i negativno se odnosi prema uspesima Rusije u Siriji.

Kako piše "Gardijan“, jedini blesak nade je u tome što će sledeći američki predsednik Donald Tramp dopustiti da se stari modeli iz vremena Hladnog rata "istope“, a Džonson će biti prinuđen da ga podrži u tome.

"Zbog čega ne bi priznao odmah nakon Trampa (a on je, čini se, to priznao) da Zapadu ne prete Rusija i Kina, nego islamizam - ova zločinačka, a ne kulturna opasnost? Zbog čega se ne bi složio s tim da građanski ratovi postoje i da će postojati, ali da oni koji se mešaju u situaciju spolja, obično čine da sve bude još gore“, pita se autor teksta.

"Sukobi ovoga veka će se rasplamsavati usled premeštanja stanovništva, a ne usled žeđi za imperijalnim osvajanjima, a naoružanje epohe Hladnog rata je postalo beskorisno. Nema smisla ponavljati izlizane fraze o starom svetskom poretku - on je već prestao da postoji", zaključuje autor.

Britanski ministar se u više navrata oštro izjašnjavao o Rusiji. On je optužio Moskvu da je umešana u napad na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija u Alepu. Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije pritom nije iznelo nikakve dokaze za ovu tvrdnju.
 

2024 © - Vesti online