Subota 19.06.2010.
14:27
Vestionline

Izbeglice obespravljene u Crnog Gori

Predsednik Saveza Milenko Jovanović smatra da je položaj prognanika sa Kosmeta dodatno pogoršan od kada je Crna Gora postala nezavisna država.

"Diskriminujuća zakonska regulativa u odnosu na ovu populaciju u Crnoj Gori proizvela je među prognanicima stanje za koje je previše blaga kvalifikacija - humanitarna katastrofa", naglasio je Jovanović.

Foto: arhiva

On je u današnjem saopštenju, povodom 20. juna, Svetskog dana izbeglica, naveo da osim prava na primarnu zdravstvenu zaštitu i upis u školu, interno raseljena i raseljena lica u Crnoj Gori ne uživaju nikakva druga prava.

"Raseljenici u Crnoj Gori ni pod približno istim uslovima, koji važe za lokalno stanovništvo, ne mogu uredno zasnovati radni odnos, raspolagati nekretninama, ostvarivati pravo na socijalnu pomoć, boravak u centrima za rehabilitaciju i drugo", istakao je Jovanović.

Privremene vlasti na Kosmetu i odgovorni međunarodni faktori, kaže on, nisu učinili ništa na planu stvaranja uslova za povratak raseljenih lica srpske nacionalnosti na to područje, isto kao ni vlasti BiH i Hrvatske, kada je reč o raseljenima iz tih država koji borave u Crnoj Gori.

"Od momenta jednostrano i nelegalno proglašene kosovske nezavisnosti potpuno je zaustavljen prosec povratka Srba i Crnogaraca na Kosovo i Metohiju", navodi Jovanović, dodavši da iz ove činjenice proizilazi da je ostanak raseljenih u Crnu Goru i njihova integracija u crnogorsko društvo jedino održivo rešenje, iako je, kako je naglasio, primarna želja većine njih da se vrate na svoja ognjišta, uz garantovanje punog obima prava i obeštećenje za uništenu i uzurpiranu imovinu.

2024 © - Vesti online