Subota 03.12.2016.
22:51
Vestionline

Konflikt u Ukrajini pred eskalacijom, civili pate

Tanjug/AP
Narušavanje primirja u Ukrajini sve učestalije

Posmatrači iz OEBS izvestili su o 7.000 narušavanja primirja nedeljno duž 500 kilometara linije konflikta u istočnoj Ukrajini. Hag je za "Glas Amerike" izjavio da je to samo početak.

- Zaista, poslednje tri nedelje bile su najnasilnije koje smo ikad registrovali, ne samo uz upotrebu ličnog lako naoružavanja, već i teškog oružja koje ne samo da je korišćeno iz velike blizine, već koje nije smelo da bude pozicioniramo tamo gde je - rekao je on.

"Glas Amerike" navodi da je teško naoružanje trebalo da bude povučeno u skladu sa Sporazumom o primiriju iz Minska iz 2015. godine, ali posmatrači OEBS su saopštili da se oružuje, uključujući višecevne bacače raketa "Grad", koristi u naseljenim civilnim oblastima.

- Vidimo oružje u oblastima u kojima ne bi trebalo da bude, ali ne možemo da ih dalje identifikujemo pošto nemamo direktan pristup. Često ih samo čujemo, ali ne i vidimo. Činjenica je da obe strane nisu uradile ono što su obećale da će uraditi - rekao je Hag.

Navodi se da civili plaćaju cenu manjka bezbednosti. Porodice su razdvojene, a zajednica podeljena. U kriznim žarištima poput Donjetska i Horlivke, humanitarna situacije se pogoršava sa primicanjem zime.

- Život u bezbednosnoj zoni, koja je trebalo da bude zona lišena opasnosti, bez rizika, sada se pretvorio u život u oblasti koja je verovatno najrizičnija i najopasnija oblast u Ukrajini. Civili pate zbog nedostatka komunalnih usluga, nema struje, gasa ni vode - rekao je Hag.

"Glas Amerike" navodi da su posmatrači OEBS bili izloženi napadu nekoliko puta. Hag kaže da je od ključne važnosti da obe strane poštuju Sporazum iz Minska i da dozvole posmatračima da potvrde povlačenje oružja, pre nego što talas nasilja ne izazove veći konflikt.

2024 © - Vesti online