Subota 19.06.2010.
09:48
Vestionline

Panika zbog neispravnih silikona

Čak 50.000 Britanki, uključujući i neke koje su se hirurškom zahvatu podvrgle posle uklanjanja grudi zbog raka dojke, u svom telu imaju implantate punjene silikonskim gelom koji je verovatno napravljen za dušeke i nije prošao testove zdravstvene bezbednosti.

Uz sve to zaštitni sloj koji bi trebalo da spreči curenje gela izgleda da nedostaje. To je poručila "British Association of Aesthetic Plastic Surgeons“ pozivajući sve žene s "veštačkim“ grudima da pozovu svog hirurga i saznaju koju vrstu implantata je koristio.

PIP ili "Poly Implant Prothes“ implantati jedni su od najjeftinijih na tržištu i koristili su se masovno širom Evrope. Žene kojima su usađeni upravo umeci ove marke trebalo bi da urade ultrazvuk kako bi se ustanovila eventualna oštećenja. Ukoliko se primete izvesne nepravilnosti implantate treba pod hitno ukloniti.

Veliku brigu predstavlja činjenica da je PIP, nekada treći najveći proizvođač umetaka na svetu, bankrotirao što znači da će žene koje u sebi nose proizvode ove firme veći deo troškova morati da snose same.

Alarmiranje javnosti započeli su francuski hirurzi pošto su zapazili da PIP umeci propadaju znatno brže nego druge marke. Naknadna istraga ustanovila je ozbiljne nepravilnosti u izradi.

Na pitanje istražitelja o vrstama testova koji su proizvođači koristili za kontrolu gela pokazalo se da testiranja uopšte nije bilo.

U Francuskoj je više od 500 žena već tužilo proizvođača nebezbednih implanta tražeći besplatnu zamenu i odštetu zbog nanesene štete. Jedna od njih rekla je da su joj zbog ovih silikona otekle žlezde, što je izazivalo umor zbog kojeg umalo nije izazvala saobraćajnu nesreću.

2024 © - Vesti online