Petak 02.12.2016.
20:49
www.dw.com, Vestionline

"Turska je kao Nemačka posle 1933."

Twitter/gernotfroestl
Da li je Nemačka dovoljno velika za sve koji žele u njoj da žive?

Iza Mazara Zumruta je prava odiseja. U Nemačku je stigao u maju, preko Sirije i Iraka. Politički azil zvanično je zatražio 20. maja. Bio je uplašen za svoj život u zemlji u kojoj predsednik Erdogan neprestano širi despotizam.

- Turska iz koje sam pobegao ista je kao Nemačka posle 1933. godine - kaže Zumrut. A sada je njegova jedina nada - Nemačka. "Ovde se", kaže, "zakoni još uvek poštuju".

On je Kurd iz Dijarbakira i nepravdu je doživljavao skoro svakodnevno. Nazivali su ga izdajnikom i teroristom. Letos, kada je odred policajaca upao u njegovu kuću, shvatio je da je vreme da se ide.

Tog dana izdat je nalog za hapšenje, a Mazar Zumrut odlazi u ilegalu, razdvaja se od svoje supruge. Optužba glasi: Zumrut se angažovao za zabranjenu, militantnu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Nemačka Savezna vlada i Ministarstvo spoljnih poslova, iskazuju solidarnost sa progonjenim Turcima. Državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, nedavno je izjavio: "Svi kritički umovi u Turskoj treba da znaju da je nemačka vlada sa njima solidarna. Politički progonjeni imaju pravo da zatraže azil".

Poslednja nada: Nemačka

Za Mazara Zumruta su takve izjave su veliko olakšanje. One bude nadu. "Nemačka je pravna država. Ne verujem da će me izručiti fašistima u Turskoj".

O njegovom zahtevu za azil uskoro će se odlučiti. Ove godine, državljanima Turske odobreno je samo oko 7 odsto zahteva za azil. A ako ne dobije azil, Mazaru Zumrutu jedino preostaje - da se krije.

2024 © - Vesti online