Petak 02.12.2016.
13:52
Sponzorisani tekst

Savet genetičara: Produžite mladost, usporite starost

Lična arhiva
Ninoslav Makić, magistar genetike

Šta je starenje?

Starenje obuhvata sve promene koje nam se dešavaju tokom života. Od rođenja, odrastanja, sazrevanja... Starenje nije samo posledica akumuliranja godina već proces oštećenja ćelija posebno na nivou DNK. To se dešava svakog dana hiljadama puta a spoljašnji faktori: stres, cigarete, alkohol, nedovoljno sna, loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti dodatno ga ubrzavaju.

Ovi faktori dovode i do oksidativnog stresa, čije posledice mogu biti: razdražljivost, nesanica, umor, depresija, loša koncentracije, problemi sa kardiovaskularnim sistemom, masna jetra, bolesti bubrega, ateroskleroza, dijabetes, autoimune bolesti itd.

Oštećenja na DNK, našem genetskom materijalu, zovu se mutacije. Kada se mutacije dogode u matičnim ćelijama dolazi do povećane mogućnosti da ćelija postane maligna ili da umre. Tako se sa godinama smanjuje „rezervoar“ matičnih ćelija i opada sposobnost organizma da obnavlja ćelija, tkiva i organa.

Jeunesse za vas

Kompanija Jeunesse, sa  proizvodima zasnovanim na najnovijim ispitivanjima i naučnim činjenicama, ima viziju da kod svih pomogne da se uspori proces starenja i učini da duže živimo kvalitetnijim životom. Dobro došli u svet mladih, lepih, zdravih i sretnih!!!

Telomeri

DNK je podeljen na 23 para hromozoma, koji su nasleđeni od roditelja, a krajevi se nazivaju telomeri. To su posebni  zaštitni delovi na krajevima hromozoma kao  plastične kapice na pertlama i imaju ulogu da čuvaju DNK.

Nauka koja je 2009. krunisana Nobelovom nagradom pokazala je da se sa svakom deobom ćelije telomeri skraćuju. Hiljade studija pokazale su veze između skraćenih telomera i starenja. Naime, kada se telomeri previše skrate, ćelija umire ili prelazi u stanje u kojem se ne deli i šteti susednim ćelijama tako što izbacuje slobodne radikale i toksične materije u svoju okolinu. Takođe je pokazano da postoji enzim koji prirodno izudužuje skraćene telomere, tz. telomeraza. Ona nije zastupljena u većini ćelija, a poznato je da se proizvodi u muškim polnim ćelijama, pa zato muškarci mogu da imaju potomstvo u poznim godinama, sa 70-80 godina.

Odgovornost za svoj život trebamo preuzeti u svoje ruke. Moguće je produžiti mladost i usporiti starost. Proizvodi, posebno oni koji su zasnovani na jeziku matičnih ćelija tj. faktorima rasta, na uspostavljaju ravnoteže između antioksidanata i slobodnih radikala i na prirodnom izduživanju hromozoma otvaraju novu viziju lepote i zdravlja.

                                                               Autor teksta : Ninoslav Makić, magistar genetike

Lična arhiva
 
2024 © - Vesti online