Petak 02.12.2016.
12:38
businessinsider.de

Na Grenlandu snimljena opasnost veća od nuklearnog rata

youtube.com/Exposure Labs
Kamera morala da bude pričvršćena

Koliko su glečeri ugroženi potvrđuje i dokumentarni film "Chasing Ice" (Trka za ledom). Džejms Balog, Adam Levinter i Džef Orlovski snimili su u maju 2008. najveće pucanje glečera ikada zabeleženo na filmu. Predstavljamo vam zastrašujuće prizore iz filma i kako je snimljen.

Džejms Balog je poznat po fotografijama prirode, a 2005. "Nešnel džiografik" ga je angažovao za potrebe snimanja filma o klimatskim promenama.

U početku ni sam nije bio siguran da se klimatske promene zaista događaju, ali je promenio mišljenje prilikom prve posete Islandu.

Godine 2007. osnovao je istraživački tim, "Extreme Ice Survey" (EIS), s kojim je obišao Aljasku, Island i Grenland. Slika: Adam Levinter (levo), Džef Orlovski i Džejms Balog

Njihov cilj je bio da na različitim mestima postave 25 kamera, koje će (danju) svakog sata snimiti po jednu fotografiju, i to tokom perioda od tri godine.

Kamere su morali dobro da pričvrste, jer im izuzetno niske temperature nimalo ne odgovaraju.

Međutim, fotografije i video-snimci su pokazali da se njihov naporan i opasan rad isplatio.

Gledaoci mogu da ih vide u dokumentarnom filmu “Chasing Ice”. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući i “Emi” 2014. godine Najupečatljivija scena u filmu je najveće pucanje glečera ikada zabeleženo.

Neki od njih su bili visoki čak 120 metara. Odlomljeni komadi leda leteli su do 180 metara u vazduh, a zatim su pali u vodu.

Da bi gledaocima približili ogromne razmere, reditelji su uporedili pucanje glečera s Menhetnom.

- Bilo je kao da se odlomio ceo donji kraj Menhetna - objasnio je Balog.

- Samo što je glečer 2,5 - 3 puta deblji nego što su oblakoderi visoki.

Za samo deset godina led se smanjio više nego u prethodnih stotinu godina. Ceo film postoji na DVD i blu-rej diskovima, a trećeg januara 2017. biće emitovan na kanalu “Arte”.

2024 © - Vesti online