Petak 02.12.2016.
12:30
Vestionline

Šešelj: Jeremiću, ti si lažov i špijun!

A. Čukić
Vojislav Šešelj "opleo" po Vuku Jeremiću, optuživši ga da je lažov i špijun

Lider radikala Vojislav Šešelj pozvao je juče, u izjavi za Informer, bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića da objasni neke stvari.

Šešelj je istovremeno optužio Jeremića da laže da je ruski čovek kako bi prikrio pravu istinu da je plaćenik zapadnih centara moći!

Ni voda ni vino

Šef SRS kaže da Vuka ne poznaje lično, ali da je očigledno da je on vrlo sumnjiv lik koji nema jasnu politiku i ne može da objasni poreklo svojih para.

Šešelj kaže da Jeremić pre nego što uđe u izbornu trku mora da objasni odakle mu silni milioni koje je njegov "Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj" (CIRSD) dobio tokom kampanje za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali i u prethodnom periodu.

- Jeremić kaže da ga Rusi podržavaju, a ja kažem da on laže. On je plaćenik zapadnih i ko zna kojih još centara moći. Oni ga guraju u kandidaturu za predsednika Srbije da bi oposlili svoje interese. Vuk bi morao da objasni kako se taj njegov CIRSD finansira i odakle mu silni milioni. Ipak, i pored svega toga, ne mislim da mi je ozbiljan konkurent. On je bivši član DS, dakle nit je voda, nit je vino - objašnjava Šešelj, i dodaje da mu je neshvatljivo to što Jeremić lobira u SAD i EU lažno optužujući Vučića da je "opasni Putinov čovek":

- Ako je to tačno, pa to je neverovatno! Pa Vučiću pre možete da zamerite što je prozapadni nego proruski čovek. Možda Jeremić pokušava da stekne poverenje kod Amerikanaca, zaboravljajući da oni koriste naučne metode u politici. O svakom od nas imaju podatke u kompjuteru za koje ni mi sami ne znamo i sigurno ne čekaju Jeremića da im objasni ko je Vučić, a ko je Šešelj! Izgleda da je taj Jeremić pomalo i idiot! - zaključuje Šešelj.

Ni Vuk Jeremić ni njegovi saradnici iz CIRSD juče nisu želeli da komentarišu ove navode.

Sredstvo Zapada

Na drugoj strani, analitičar Branko Radun podseća da je još 2010. godine tvrdio da je Jeremić "projekat Zapada".

- Priča o njemu kao ruskom čoveku u vladi demokrata bila je klasični spin! On ima neke kontakte sa Rusima, recimo sa Lavrovim, ali da je njihov čovek, podržali bi ga u kandidaturi za generalnog sekretara UN. Ni na Zapadu nema jedinstvenu podršku. U SAD se menja administracija, a naše demokrate su tradicionalno bile bliže sa Hilari Klinton nego s Trampom - ocenjuje Radun, uz opasku da su Šešelj i Jeremić najozbiljniji kandidati opozicije na izborima.

Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović smatra da je Jeremić "sredstvo Zapada" pred predstojeće predsedničke izbore.

- Zapad gura Jeremića u trku za Andrićev venac kako bi isterao Vučića na čistac, odnosno naterao ga da se kandiduje. Tako bi ga oterali iz ustavne moći i premijerske funkcije, a primorali ga na "rat" sa Tomom i Rusima. Indirektno, Vučića time stavljaju na svoju, zapadnu stranu - zaključuje Cvijanović.

2024 © - Vesti online