Petak 02.12.2016.
10:36
Vestionline

Crna 2017. u Srbiji: 20% poslodavaca najavljuje otpuštanja

pixabay.com
Raste broj nezaposlenih, uprkos merama i prognozama vlasti

- U segmentu tromesečnih očekivanja, u novembru je zabeležen najlošiji rezultat. Pesimizam po pitanju novog zapošljavanja zabeležen je i u segmentu srednjih preduzeća - napominje se u Barometru.

Iako se u novembru 28 odsto anketiranih firmi izjasnilo da im proizvodna aktivnost raste, uz šest odsto onih kojima je aktivnost u padu, rast proizvodne aktivnosti u poslednja tri meseca praćen je slabijim rastom zaposlenosti.

- U novembru je zabeležen najniži rast zaposlenosti još od januara ove godine - ističe se u rezultatima.

Najava otpuštanja iznenadila je vlasnika kompanije "Mona" Đorđa Momirovića.

- Mi nemamo nameru da smanjujemo broj zaposlenih, čak imamo rast tražnje. Čini mi se da je sada stabilna situacija i prosto ne vidim razlog za takav potez - kratko je ocenio Momirović.

Inače, indikator tromesečne očekivane prodaje na domaćem tržištu zabeležio je blagi pad u odnosu na oktobar, ali još ukazuje na relativno jaku konjunkturu u naredna tri meseca.

Tako je na pitanje kakvi su proizvodni kapaciteti u odnosu na ugovorenu prodaju, 13,1 odsto firmi reklo da su preveliki, dok je 5,6 odsto istaklo da su premali, čime je ostvaren najbolji rezultat ovog pokazatelja od početka godine.

2024 © - Vesti online