Petak 02.12.2016.
09:21
Vestionline

Panika u Kruševcu: Pacijent zarazio lekare mutiranim boginjama?!

Tanjug
Zaposleni u kruševačkoj bolnici moraju da nose maske i da prijave ako osete neke tegobe

Sve je počelo pre 15 dana, kada je u bolnicu u teškom stanju primljen tridesetosmogodišnji pacijent sa osipom.

 - Muškarac je smešten na infektivno odleljenje, ali mu je stanje bilo sve lošije. Gušio se i hitno je prebačen na hirurgiju na reanimaciju. Odatle je transportovan u KC Niš. Posle desetak dana, za medicinsko osoblje kreće pakao! Čak 18 lekara, sestara i svako ko je došao u kontakt sa zaraženim je oboleo, pa čak i vozač Hitne pomoću koji ga je prevezao i bolnicu - otkriva izvor jednog dnevnog lista.

Kaže da su svi oni dobili neobičan osip po telu praćen visokom temperaturom.

 - Iz KC Niš stigla je preporuka da svi koji su bili u kontaktu s pacijentom budu u karantinu. Međutim, rukovodstvo Opšte bolnice u Kruševcu nije to ozbiljno shvatilo, pa je tek pre dva dana stiglo obaveštenje od direktorke da se na hirurgiji uvedu preventivne mere. Zaraženo osoblje ne dolazi na posao i strogo im je zabranjen kontakt sa bilo kim - priča sagovornik ovog lista.

 - Najgore je što niko ne zna o čemu je reč! Direktori paniče, pričaju da je najverovatnije u pitanju neki mutirani oblik boginja. Atmosfera je užasna, svi se plaše jedni drugih - kaže on.

Direktorka Opšte bolnice u Kruševcu, Vesna Stević Gajić, je izjavila da joj se, do juče, 12 radnika ove zdravstvene ustanove javilo uglavnom sa temperaturom, a neki i sa osipom:

-  Pacijent koga pominjete kod nas je došao s upalom pluća, odnosno respiratornom infekcijom. Čim smo čuli da se neki radnici žale na zdravstvneno stanje, obratili smo se Zavodu za javno zdravlje Kruševca. Sve je pregledao i epidemiolog i infektolog. Bolesni radnici ne dolaze na posao, ali imajuu blagu kliničku sliku i stanje im se popravlja. Možda je u pitanju neka virusna infekcija. Rezultati su poslati u Beograd na analizu, ali nema razloga za paniku - poručuje direktorka.

- U pitanju je osipna infekcija, preptostavlja se da je neka vrsta boginja. Poslali smo odmah inspekciju, preduzete su sve mere. Radnici su pregledani i izolovani, uzeta im je krv na analizu i čekamo rezultate. Ostali su dužni da nose maske, dezinfikuju prostorije i materijal. Najvažnije je da nema novih slučajeva - kažu u Ministarstvu zdravlja.

2024 © - Vesti online