Petak 02.12.2016.
04:30
Vestionline, boljizivot.work

Surutka je moćan saveznik zdravlja i vitalnosti, a evo koliko je zdrava!

pixabay.com
Napitak od neprocenjljive vrednosti: Surutka

Nutritivne vrednosti

Surutka je nutritivno izuzetno vredna namirnica, jer sadrži jako važne minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i belančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora.

Idealno piće za starije osobe

Istraživanja sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju. Zbog toga je surutka idealan izbor i za starije osobe.

Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za belančevinama. Kako surutka ima važnu ulogu u oporavku organizma posle napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.

2024 © - Vesti online