Četvrtak 01.12.2016.
19:55
O. Ikodinović - Vesti

Kijev ostaje bez Evrosonga?

Reuters
A sigurnost učesnika?: Detalj sa nedavnog protesta ispred ruske Zberbanke

Generalni direktor Ukrajinske nacionalne radio-televizije Aleksandar Harebin je za portal TSN rekao da je početkom oktobra Evropska radiodifuzna unija ( EBU ), koja je vlasnik brenda Evrosonga, pokazala Ukrajini "crveni karton" zbog kršenja pravila organizacije, piše Sputnjik.

Međutim, kako je dodao, Ukrajina ne kasni previše u organizaciji takmičenja. Harebin nije prvi šef tog ukrajinskog kanala koji govori o problemima. I njegov prethodnik Zurab Alasanija, koji je početkom meseca podneo ostavku, upozoravao je da postoje finansijski problemi, a da vlasti zemlje ne žele da povećaju budžet, što automatski dovodi u pitanje održavanje i uspešnu organizaciju takmičenja.

Skandali oko Džamale

Prema nekim procenama u Kijevu se tokom Evrosonga očekuje 20.000 gostiju, a ruska delegacija bi, prema nekim najavama, trebalo da bude jedna od najbrojnijih. Ukrajina je pravo na organizaciju Evrovizije dobila nakon što je pevačica Džamala trijumfovala ove godine u Stokholmu. Ali, njenu pobedu su pratili brojni skandali, čak je u jednom trenutku pobeda dovedena u pitanje, ali se prašina slegla, a ona je zadržala pobednički pehar.

Međutim, novi direktor je izgleda brzo zažalio zbog svoje pričljivosti, pa je sve ono što je rekao za TSN negirao, tvrdeći da nema nikakvog rizika da će Ukrajina izgubiti organizaciju festivala. Osim toga, predstavnici nadzornog odbora Evrosonga su, prema njegovim rečima, ovog meseca dva dana boravili u Kijevu "i zamenili su crveni karton zeleno-žutim?!" Takođe, novi direktor je govorio i o finansijama koje su izdvojene za organizaciju takmičenja. Reč je o sumi od 650 miliona grivni (oko 24 miliona evra) od kojih će veći deo dati država, a oko 9, 5 miliona evra biće izdvojeno iz budžeta Kijeva.

- Više nego dovoljno - zaključio je Harebin, pobijajući tako priče vlasti da će potrošiti milijardu grivni na evrovizijsku feštu. Eksperti zaključuju da problemi postoje, ali da rešenja nisu ni na vidiku. Kao prvo, nije u potpunosti rešeno pitanje finansija. Oni podsećaju da je korupcija jedan od glavnih problema ukrajinskog društva i da se trenutno sada o tom pitanju trguje. Drugi problem je čisto tehničke prirode - objekte koji su planirani za korišćenje tokom Evrosonga potrebno je rekonstruisati. Da bi se to učinilo, potreban je opet novac i - vreme.

Konačna odluka o sudbini Kijeva kao grada-domaćina Evrosonga 2017. biće doneta na sednici Evropske radiodifuzne unije, 8. decembra.

Bezbednost učesnika

Da organizacija Evrosonga nije nimalo jednostavna znaju svi oni koji su bili u prilici da organizju najveće evropsko muzičko takmičenje. Pored uobičajenih finansijskih nevolja, veliki problem za Kijev biće i da obezbedi bezbednost svih učesnika i novinara. Eksperti podsećaju da bi u Kijev trebalo da putuje velika ruska delegacija i da se od tamošnjih nacionalista mogu očekivati provokacije, pa je potrebno preduzeti sve neophodne bezbednosne mere. Osim toga, kada je reč o eventualnom dolasku Rusa na Evrosong javlja se još jedan problemčić - ulazak u zemlju.

U Ukrajinu, kako su poručili iz Kijeva, neće moći da uđu oni građani Rusije koji se nalaze na kijevskoj "crnoj listi" i pred kojima je i zvanično spuštena rampa za ulazak u tu zemlju. Reč je o ruskim kulturnim radnicima koji navodno "predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost Ukrajine". Poslanik i savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko je takođe rekao i da na takmičenju za najbolju pesmu Evrovizije mogu da učestvuju samo oni izvođači koji "razumeju da je zauzimanje Krima i okupacija dela Donbasa bio zločin".

2024 © - Vesti online