Četvrtak 01.12.2016.
15:39
Vestionline

Putin usvojio novi koncept spoljne politike

Reuters
Vladimir Putin: Politika SAd podriva ekonomsku i regionalnu stabilnost

Kako se navodi u dokumentu, Rusija smatra da prioritet njene spoljne politike treba da bude jačanje međunarodnog prava. Kada je reč o Siriji, Rusija se zalaže za pronalazak rešenja kako bi se sačuvalo jedinstvo, nezavisnost i teritorijalna celovitost zemlje.

Istovremeno, glavni cilj u borbi protiv terorizma treba da bude formiranje široke međunarodne koalicije. Navodi se da je borba za dominaciju u svetu trend savremenog svetskog razvoja, dok politika SAD i njenih saveznika, u vidu političkih i ekonomskih pritisaka, podriva regionalnu i globalnu stabilnost.

Takođe, od SAD Rusija očekuje da će se na svetskoj areni pridržavati normi međunarodnog prava. Kada je reč o globalnom protivraketnom štitu SAD, u konceptu se navodi da on predstavlja pretnju, te Rusija za sobom pravo da preduzima adekvatne mere.

Pored toga, Rusija se negativno odnosi ka širenju NATO-a i približavanju infrastrukture ka njenim granicama, iako je spremna za izgradnju odnosa sa Alijansom, međutim u ravnopravnim uslovima.

- Evropska unija ostaje da bude važan ekonomski i spoljnopolitički partner Rusije, a Moskva je zainteresovana za stabilno i predvidljivo partnerstvo - stoji u tekstu.

Takođe, navodi se da vizni režim predstavlja najveću barijeru kada je reč o razvoju odnosa, a ukidanje viza bi postalo impuls jačanju saradnje. Istovremeno, Rusija će koristiti nove tehnologije kako bi ojačala poziciju ruskih medija u svetu, ali i zaštitila sopstvenu informativnu bezbednost.

2024 © - Vesti online