Četvrtak 01.12.2016.
08:15
Tanjug

Hrvati ponovo ljute Ruse: Šta je Kolinda htela da kaže?

youtube.com/TV1 HD
Nisu mu jasne izjave hrvatske predsednice: Petar Ivancov

Grabar Kitarović je izjavila za portal Difens njuz da, "s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između predsednika RS Milorada Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obaveštajni rat informisanjem i dezinformisanjem..."

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov, a prenosi Radiotelvizija Republike Srpske.

- Naši odnosi su u uzajamnoj koristi i potpuno odgovaraju pravnim međunarodnim principima. Mi želimo da imamo samo prijateljske odnose koji ni na koji način ne ugrožavaju interese susednih zemalja - napominje Ivancov.

On se, takođe, nije složio sa izjavom hrvatske predsednice da nestabilnost BiH ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipovana, i da je nedavni referendum u Republici Srpskoj to prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

- Niko nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, referendumsko pitanje bilo je jasno i ticalo se samo republičkog praznika - rekao je Ivancov i istakao da održani referendum nije imao nikakvog uticaja na destabilizaciju BiH.

On je dodao da narod entiteta ima pravo da se izjasni po vitalnim pitanjima za njih, što je i urađeno i na osnovu toga Narodna skupština RS je donela izmene zakona i na taj način ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH.

2024 © - Vesti online