Sreda 30.11.2016.
20:01
Vestionline, Tanjug

Beograd i Priština postigli dogovor o pravosuđu

Reuters
Primena sporazuma o pravosuđu počinje 10. januara 2017.

Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u okviru dijaloga kome posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. februara 2015. godine, navedeno je u saopštenju. 

- Evropska služba za spoljne poslove će 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskopg pravosudnog sistema. Njihova integracija će biti u punoj primeni od 10. januara 2017. godine - navodi se u saopštenju EEAS. 

EU je pohvalila obe strane zbog ovog dostignuća i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih presotalih dogovora, pogotovo dogovora o Zajednici srpskih opšitina i energetici. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini. 

- Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini - izjavio je Đurić Tanjugu. 

Đurić dodaje da je dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU. 

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od strane prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM. 

- Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine - objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu. 

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

2024 © - Vesti online