Sreda 30.11.2016.
17:09
Vestionline, Tanjug

Dačić napustio skup u Varšavi zbog uvreda Hodžaja

Tanjug
Da Kosovo ide u EU je "fatamorgana" za prištinsku javnost: Ivica Dačić

Dačić je objasnio da je u utorak imao tešku raspravu sa Hodžajem i da je rekao da Kosovo ne može da bude predstavljeno kao i druge države.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj S SP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament. Tamo je Kosovo obeleženo sa zvezdicom i fusnotom - rekao je Dačić, govoreći o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke. 

Šef diplomatije Srbije naveo je i da su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost" i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova. 

Dačić kaže da je Hodžaj bio nervozan, da je vređao Srbiju i srpski narod, kao i njega lično, rekavši da je Srbija kriva za sve ratove, genocid i etničko čisčhenje, kao i da će morati da prizna Kosovo.

- Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagovao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dozvoljavam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima, dele lekcije Srbiji - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je objasnio da je skup napustio pošto visoka predstavnica EU Federika Mogerini i domaćin nisu reagovali na istupanje Hodžaja.

- Ja sam se svima zahvalio i rekao sam, ako možete bez Srbije, samo radite i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine - naveo je Dačić.

Kaže da je Hodžaju rekao i da je "izgubio živce" i da "ne zna šta će", jer su izgubili oni po kojima su na Kosovu davali imana bulevarima, ulicama i podizali spomenike i da sad moraju da podižu nove.

- Prošlo je to vreme gde je dovoljno da se oni pojave i da će svi biti za zahteve Kosova - rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online