Sreda 30.11.2016.
12:40
rs.sputniknews.com

Stranci sastavljali Vladu Crne Gore: Evo šta je sve obećano Albancima

Reuters
Koliko je DPS platio vlast: Rukovodstvo stranke da predizbornom skupu u Podgorici

On tvrdi da su se, tokom pregovora sa premijerom Duškom Markovićem, predstavnici Albanaca konsultovali sa stranim partnerima, ali i da su dogovor podržale i zvanična Priština i Tirana, prenose "Vijesti".

- Sve vreme smo imali komunikaciju, pošto je postojao interes međunarodnog faktora da se Vlada što prije formira - kazao je Cungu portalu makedonskom portalu "Malsia".

Ne navodeći ko je albanskim političarima sugerisao da uđu u Vladu, lider "Force" je objasnio da je tokom razgovora razumeo da "ne treba insistirati na prisustvu međunarodnih partnera prilikom potpisivanja sporazuma sa DPS-om".

Potpredsednik "Force" Genci Nimanbegu je uoči izbora izjavio da će koalicija "Albanci odlučno" biti deo Vlade "samo ako međunarodna zajednica bude posrednik u zaključivanju koalicionog sporazuma". Nimanbegu je tada kazao da će Albanci ući u koaliciju sa svima koji budu prihvatili uslov "da imamo posrednika u postizbornom sporazumu koji bi omogućio poverenje i kredibilitet da se sporazum realizuje do kraja".

Cungu tvrdi da su međunarodne adrese upoznate sa tekstom sporazuma i da će pratiti njegovo sprovođenje. On je pojasnio i da "Forca" nije zadovoljna kako se sprovodio raniji koalicioni dogovor sa DPS-om, jer većina dogovorenog nije ispoštovana ili je to delimično učinjeno.

- Iako smo imali poslanika u parlamentu, prethodne četiri godine nismo imali predstavnika u vlasti. Sada imamo ministra kojeg smo imali i ranije, ali i mesto potpredsednika parlamenta koje nam do sada nije pripadalo. To je veliki napredak - kazao je Cungu.

Sporazumom koji su Albanci "odlučno" potpisali sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, između ostalog, predviđa se da se na prolećnom zasedanju Skupštine usvoje izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji kojima Tuzi postaju punopravna opština, kao i da Albanci slobodno koriste nacionalne simbole.

Sporazumom je dogovoreno i da maslinjaci u Valdanosu budu vraćeni vlasnicima do juna naredne godine, kao i da se u narednih godinu dana usvoji novi Zakon o Morskom dobru, uvažavajući i zahteve Opštine Ulcinj kojim se traži određivanje granice zahvata kao u ostalim primorskim opštinama. Albanci su sa DPS-om, kako se navodi, dogovorili da nova Vlada pokrene izmene izbornog zakona kojima će se manjinama obezbediti garantovani mandati. Dogovorena je i decentralizacija vlasti uz međunarodne preporuke.

2024 © - Vesti online