Sreda 30.11.2016.
11:53
Tanjug, Vestionline

Direktor CIA upozorio Trampa: Čuvajte se Rusije!

Reuters
Ne verovati ruskim obećanjima: Džon Brenan

Brenan, koji će se povući sa funkcije u januaru 2017. nakon četvorogodišnjeg mandata, u intervjuu za BBC  je pozvao na "oprez i disciplinu" u odnosima s Rusijom.

Takođe je pozvao novog američkog predsednika da pažljivo postupa u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom, jezika koji koristi u vezi sa terorizmom i raspoređivanjem kapaciteta CIA-e, prenosi portal "Politiko".

Brenan je naveo i da je Rusija pokušala da utiče na američke predsedničke izbore, ali je istakao da nije u poziciji da komentariše o uticaju tih sajber napada.

- SAD ne bi trebalo da se "ponižavaju" ili da rizikuju eskalaciju time što će pružati odgovor iste vrste.

Direktor CIA-e se osvrnuo i na situaciju u Siriji, savetujući novoj administraciji da nastavi sa politikom odlazećeg predsednika Baraka Obame koja se zasniva na podržavanju umerenih pobunjenika koji se bore protiv režima predsednika Sirije Bašara al Asada.

Rusija koja, po Brenanovom mišljenju, "drži ključ" budućnosti Sirije, je "nepoštena" u pregovaračkoj taktici jer joj nije nužno stalo do sporazuma.

- Mislim da predsednik Tramp i nova administracija treba da se čuvaju ruskih obećanja - rekao je Brenan, dodavši da Moskva u prošlosti nije držala svoje obećanja.

Nova Trampova administracija je nagovestila da će novi predsednik blisko sarađivati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je Trampovu izbornu pobedu pozdravio kao priliku za bolje odnose, podseća "Politiko".

2024 © - Vesti online