Sreda 30.11.2016.
11:00
Tanjug

"Srbija može u EU i bez priznavanja Kosova"

youtube.com/Lični stav
Srbija ne odustaje od evropskog puta: Branko Ružić

Upitan sa kojom državnom teritorijom će Srbija pristupiti EU - uključujući teritoriju Kosova ili ne - Ružić je, u intervjuu bečkom listu, rekao:

- Ako članice EU, kao što su Slovačka ili Španija ne priznaju nezavisnost Kosova, ne moramo ni mi kada pristupamo. Srbija će postati članica EU uz isključenje terotorije Kosova - rekao je Ružić.

Pronaći funkcionalno rešenje

Međutim, to se, kaže, neće dogoditi za pet godina, već pre za šest, sedam ili osam godina.

- Imamo dosta vremena do tada da pronađemo funkcionalno rešenje za problem. Mi, političari iz Srbije i sa Kosova treba da imamo pragmatičan pristup i ne smemo više razmišljati u mitovima - objasnio je on.

Ružić, kojeg Prese predstavlja i kao nekadšnjeg ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, smatra da pristupni pregovori napreduju dobro.

- Nalazimo se, naravno, u specijalnoj situaciji, jer je proces povezan sa saradnjom Beograda i Prištine. Uz to, imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom i istovremeno moramo da usaglasimo spoljnu politiku sa EU - naglasio je on.

Ružić je istakao da Srbija ne može da uvede sankcije protiv Rusije, podsećajući da su Rusija i Kina uvek podržavale našu zemlju u Savetu bezbednosti UN i bile protiv nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, kako je dodao, 74 odsto trgovine Srbije se odvija sa EU, a podvukao je da je glavna strategija Srbije članstvo u EU.

Srbi i dalje za EU

Na pitanje kako se Srbija nosi s tim, Ružić je rekao da je potrebna politička mudrost, ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.

- Treba samo pogledati zavisnost nemačke industrije od isporuka gasa iz Rusije, a postoje i političke partije u EU koje su protiv sankcija protiv Rusije - podsetio je on.

Upitan koliko je za Srbiju, usled Bregzita i internih problema Unije, pristupanje EU još uvek atraktivno Ružić je kazao da sva istraživanja pokazuju da je u Srbiji podrška članstvu i dalje velika.

- Verujem da će, posle svih internih problema, EU u budućnosti izgledati kao Uefa, postojaće Liga šampiona i Evropska liga. U Ligi šampiona biće Nemačka i par drugih zemalja, a u Evropskoj ligi države poput Bugarske, Rumunije ili Hrvatske - objasnio je svoj stav.

Važna podrška Hofera

Ružić se osvrnuo i na kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na predsedničkim izborima Norberta Hofera, pozdravljajući njegove izjave u vezi Kosova.

- One su za Srbe kao terapija koja leči. Međutim ako sagledamo motive iza toga onda mislim da, čak i ako Hofer pobedi na izborima 4.decembra, on neće biti u poziciji da bilo šta promeni po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Austrije - uveren je.

- Hofer, međutim, zna koliki je potencijal birača srpskog porekla. To bi mogao biti jedan od njegovih motiva, pre svega ako uzmemo u obzir koliko je mala bila razlika između njega i protivkandidata Aleksandra van der Belena. Uveren sam da će odnosi Srbije i Austrije biti dobri, nezavisno od toga ko pobedi na predsedničkim izborima - zaključio je Ružić.

2024 © - Vesti online