Sreda 30.11.2016.
08:19
b92.net

Poslednji razgovor pilota sa kontrolom leta: Šta je uzrok pada aviona?

Reuters
Jezive scene sa mesta nesreće

- Nađeno je 71 telo i šestoro je preživelo - saopštili su iz kolumbijske agencije za upravljanje nesrećama UNGRD.

Takođe, kolumbijska civlina aeronautička agencija saopštila je da su na mestu nesreće nađene dve crne kutije palog aviona i da su obe u dobrom stanju.

Šest ljudi preživelo pad aviona

Kako pišu britanski mediji šest osoba je preživelo avionsku nesreću a među preživelima su tri fudbalera - Alan Rušel, Džekson Folman i Zampier Neto i jedna stjuardesa Ksimena Suarez Oterberg, dok još dva imena onih koji su preživeli pad nisu objavljena.

Kako navode strani mediji, u letelici su bili fudbaleri brazilskog Šapekoensea, uzrok pada se još utvrđuje, iako se sumnja da je do tragedije došlo pošto je avionu nestalo goriva.

U međuvremenu je saopšteno i da je avion proglasio uzbunu oko 22 sata uveče po lokalnom vremenu i da je bio prijavljen mehanički kvar.

Mediji su objavili i detalje poslednjeg razgovora pilota s kontrolom leta.

Prema pisanju medija, piloti su se žalili na probleme s motorom, ali su spominjali i da im ponestaje goriva.

Kontrola leta tada im je dala odobrenje za vanredno sletanje. Ali, u 4.15 ujutro po našem vremenu kontakt kontrole i aviona se gubi.

Uzalud je dežurni dispečer zabrinuto ponavljao da se pilot javi. S druge strane nije bilo odgovora. Avion je već udario o šumovito nepristupačno tlo...

Ineče, prema pisanju stranih medija, među putnicima je bio i 21 novinar, a samo jedan, novinar Rafael Valmorbida je preživeo.

Brazilski mediji su preneli da je avion izgubio kontakt s kontrolom leta nešto posle ponoći po lokalnom vremenu, kao i da se srušio nekoliko momenata pre nego što je trebalo da sleti.

Avion tipa aerospejs 146 je poleteo iz Sao Paula u Brazilu, imao je jedno zaustavljanje u Santa Krusu de la Sijera u istočnoj Boliviji, odakle se uputio ka Kolumbiji.

U avionu su se nalazile 72 osobe i devetoro članova posade, leteo je ka drugom najvećem aerodromu u Kolumbiji.

2024 © - Vesti online