Utorak 29.11.2016.
21:18
Vestionline

"Hag može smao da dubi na glavi, to je besmislen tribunal"

A. Čukić
Ne mari za hašku pravdu: Vojislav Šešelj

U saopštenju Sudskog veća ukazano je da iako je Srbija više puta upozoravana da mora da uhapsi troje optuženih radikala i izruči ih Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno. Komentarišući odluku Haškog tribunala, lider SRS-a Vojislav Šešelj u izjavi za Sputnjik ističe da taj potez pokazuje svu besmislenost postojanja Haškog tribunala kao nelegalnog međunarodnog krivičnog suda.

- U statutu Haškog tribunala ne postoji krivično delo za koje gone trojicu mojih saradnika. Takođe, pred Sudskim većem je u potpunosti sproveden postupak po zahtevu za njihovo izručenje i Sud je pravosnažno presudio da ne postoje uslovi za izručenje. Ta presuda je konačna. Na nju se ne mogu ulagati nikakvi pravni lekovi, jer je to presuđena stvar. I mogu da rade šta god hoće, da dube na glavi, ali naš pravosudni sistem ne sme da opovrgava sopstvenu pravosnažnu odluku - kaže Šešelj. 

On smatra da Haški tribunal zapravo "podgreva javnost“ pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti i podnošenja izveštaja predstavnika Haškog tribunala i glavnog tužioca.

- Ta galama traje već godinama i ona nas uopšte ne zabrinjava. Jedina konkretna posledica je ta što moji saradnici ne mogu da putuju u inostranstvo. Ali što bi putovali u inostranstvo kada imaju male poslaničke plate, a tamo bi trošili mnogo novca. Ja sam proveo 12 godina u inostranstvu i znam kakva je tamo skupoća - ističe Šešelj.

On pojašnjava da skidanje oznake tajnosti omogućava svakoj državi na čijoj teritoriji se nađu da uhapsi optužene radikale, ali da ih to ne zabrinjava, jer nemaju nameru da bilo gde putuju.

- Moji saradnici ništa neće preduzimati. Oni će mirno nastaviti da obavljaju svoje poslove. Sve troje su narodni poslanici, pa je i to dodatna mera njihove zaštite - kaže Šešelj.

2024 © - Vesti online