Sreda 30.11.2016.
00:08
ruskarec.ru, Vestionline

Nemačka: Zapad drhti od strašne ruske "Armate"

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski tenk T-14 na platformi "Armata" (Foto: Arhiva)

"Poslednjim revolucionarnim proizvodom u izgradnji tenkova mogao bi se smatrati sovjetski T-34, međutim sa pojavom 'Armate' sve se promenilo, a vojni eksperti NATO-a već apeluju da se ubrza rad na perspektivnim modelima gusenične tehnike", piše nemački časopis.

"Zapad je mnogo zaostao. Kako je to moglo da se dogodi, pita se autor teksta. Odgovor je jednostavan: zemlje NATO-a su prosto zaboravile na klasične tenkovske borbe u kojima su se teške mašine sretale sa dobro zaštićenim protivnikom. Navika da se udara po nezaštićenoj pešadiji iz svih oruđa anulirala je prevagu zapadne oklopne tehnike", veruje autor teksta. "Armata" je, pak, pokazala da su ruski inženjeri izbegli tu zamku. 

"Osetna zabrinutost u potpunosti je opravdana, T-14 je jednostavno nezadrživ", piše "Štern" o dokumentu britanskog Ministarstva odbrane koje je ranije objavio "Telegraf".

"Ne izaziva samo tenk zabrinutost članica NATO-a. Borbena gusenična platforma 'Armata' ima univerzalni karakter i već je koristi pet modela ruske borbene tehnike. Na taj način borbene mašine na bazi te platforme imaće iste prednosti kao i novi ruski tenk", kaže se u tekstu.

Automatizovana kupola bez posade, jedinstveni kompozitni oklop, mala borbena masa i velika brzina, kompaktnost i napredno radioelektronsko "punjenje" čine ruski tenk strašnim protivnikom borbenih mašina NATO-a.

Osim toga nemački magazin skreće pažnju na nedavne najave ruskog Ministarstva odbrane o borbenom dronu koji će pratiti T-14 na "bojnom polju" što čini "Armatu" jedinstevnom "interaktivnom" borbenom platformom, objašnjavaju ruski portali.

2024 © - Vesti online