Ponedeljak 28.11.2016.
18:38
Vestionline

Evropa ima tajni plan ako Erdogan ostvari svoju pretnju?

Tanjug
Pooštravaju se odnosi prema migrantima širom Evrope

Srbija je obelodanila da priprema svoj sopstveni plan delovanja u vanrednim situacijama, idući stopama suseda - Bugarske, Makedonije i Hrvatske, u podizanju barijera koje će zatvoriti veći deo kontinenta.

- Ekstremne mere su procurile zahvaljujući insajderima u vladi koji kažu da ministri strahuju da će Erdogan osloboditi "cunami" od tri miliona izbeglica na Evropu - piše britanski "Ekspres".

Srbija, koja nije članica EU, ključna je tranzitna tačka za migrante koji iz Grčke pokušavaju da se domognu obećane zemlje, tj. Nemačke i Švedske.

Ali susedne zemlje, uključujući Mađarsku, zauzele su izuzetno oštar stav prema migrantima, podižući na svojim granicama ograde, zbog čega je sve više izbeglica ostalo zarobljeno u Srbiji.

Vladini zvaničnici kažu da je u zemlji registrovano 5.200 tražilaca azila, a da još 1.000 njih živi na ulicama, pre svega, Beograda.

List citira ministra za rad Aleksandra Vulina, koji je potvrdio da vlasti razmatraju planove u slučaju da plan EU-Turska o izbeglicama doživi krah, dodajući da će pogranične kontrole prema Bugarskoj biti znatno pojačane.

- Tražimo od vlade da hitno donese odluku o gradnji zida na granici sa Makedonijom kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata u Srbiju", rekao je lider Srpske narodne partije,  Nenad Popović. 

U oštroj proceni odgovora EU na migrantsku krizu, on je rekao:

- Umesto da reaguju energično na Erdoganovu pretnju da će otvoriti granice za tri miliona izbeglica, Brisel drži glavu u pesku kao noj, pokazujući svetu da nema ni snage ni kapaciteta da se izbori sa narastajućom migrantnom krizom - poručio je.

2024 © - Vesti online