Ponedeljak 28.11.2016.
14:36
Tanjug

Nikolić branio vojsku, evo šta mu je premijer poručio

Tanjug
Srbija daje onoliko koliko može: Aleksandar Vučić

- Možemo da se pružamo samo onoliko koliko smo dugi - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se na vojsci ne štedi.

Poštujem stavove Nikolića, ali...

Vučić je istakao da poštuje stavove predsednika Republike, i da Nikolić odgovorno obavlja posao, a da njega, premijera, zapada da govori neprijatne stvari.

- Ja moram da govorim istinu. Predsednik je vezan za vojsku, želim tu izjavu da razumem kao njegovu želju da vojska bude zadovoljna - istakao je predsednik vlade.

Plate mogu da rastu, rekao je, onoliko koliko budemo sposobni da budemo marljivi da napravimo veći rast.

On je podsetio, a povodom pitanja vezanog za zahteve Vojskog sindikata s protestnog skupa u Beogradu, da će pripadnicima Vojske Srbije plate biti povećane za pet odsto.

- MMF nije želeo nikakvo povećanje vojsci i policiji - podsetio je premijer i dodao da stalno sluša neistine, na koje mu je teško da neprestano dogovara, poput one da Albanija izdvaja više od 106 miliona za vojsku, da mnogi izdvajaju više od Srbije za vojsku.

- Naš budžet za vojsku je 630 do 640 miliona evra, više od Bugarske i Hrvatske, a nešto manje od Mađarske.

Zahvalan svima, osim onima koji štrajkuju

Vučić je poručio da je zahvalan svim predstavnicima Vojske Srbije, izuzev onima koji štrajkuju protiv sopstvene države. Kako je istakao, naša vojska se sve ozbiljnije oprema, naoružava, postaje značajan faktor stabilnosti, a ne pretnja bilo kome.

- Neko skupi 1% na protestu pa se napravi kao da tako misle svi ostali... Bivši predsednik kaže da može više od aktuelne vlade, a može da opet uđemo u totalno bankrotstvo. Neki su pobedili na izborima u novinama, neki na plakatima, neki u ambasadama, a na nama je da radimo ozboljne stvari - primetio je.

- Sada vojsci vraćamo ono što nikada nismo zaradili. Kada date novac koji nemamo, povećavate plate i penzije, lažete narod. Pre dve i po godine mi smo imali 57 odsto za penzije, sada 39 izdvajamo za penzije. Molim vas, pomozite nam da objasnimo ljudima... Penzioneri koji su najodgovorniji deo našeg društva to razumeju - rekao je predsednik vlade.

Kako je istakao premijer, u vojsku mnogo ulažemo, proporcionalno našem BDP-u.

- Danas je samo devet NATO zemalja ispred nas po ulaganju u Vojsku - zaključio je Vučić i pozvao one koji se "sprdaju sa 5.000 dinara jednokratne pomoći" da mu daju 100 miliona evra, pa da vlada da još po 5.000 dinara.

2024 © - Vesti online