Ponedeljak 28.11.2016.
12:36
Tanjug

Evropski parlament: Francuzi mahom - prorusi

Reuters
Francuzi i Italijani za Rusiju, Nemci, Belgijanci i Holanđani protiv: Poslanici Evropskog parlamenta

Kako je objavio briselski Euraktiv, pošto je EP usvojio tu rezoluciju 23. novembra, poslanici su podeljeni u dva tabora - one koji podržavaju mišljenje da Rusija ide ka hibridnom ratu sa ciljem da uništi Evropsku uniju i na one koji misle da usvajanje rezolucije može biti kontraproduktivno.

Prema toj mapi, samo tri francuska poslanika, od 68 odsto njih, glasalo je za usvajanje, kao i samo osam poslanika Italije (od 69 odsto). S druge strane, centralna i istočna Evropa, Nemci, Belgijanci i Holanđani bili su u znatnom broju za usvajanje (od 50 do 70 odsto).

Euraktiv navodi i da su očigledno najviše protiv rezolucije glasali poslanici Poljske, Litvanije, Estonije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Partija mađarskog premijera Viktora Orbana, Fides podržala je rezoluciju.

Nijedan grčki poslanik (od 18 procenata) nije podržao rezoluciju, a samo šest od 20 poslanika Portugala glasalo je za.

U Bugarskoj, svi poslanici socijalisti glasali su protiv, dok su članovi turske partije DPS bili uzdržani.

Antievropski klub "Evropa za slobodu i demokratiju" koji predvodi Najdžel Faraž, lider kampanje Bregzita, masovno je glasao protiv rezolucije, dok je klub "Evropa nacije i slobode" Marin Le Pen bio još jedinstveniji u protivljenju.

Rezolucija je usvojena 23. novembra sa 304 glasa za, 179 protiv i 209 uzdržanih, a poslanici EP su tada upozorili da je propaganda Rusije i islamističkih terorističkih grupa protiv EU sve jača.

U rezoluciji se ističe da EU mora da se suprotstavi dezinformacijama i propagandi zemalja poput Rusije i nedržavnih aktera pout takozvane Islamske države, Al Kaide i drugih nasilnih džihadističkih grupa.

2024 © - Vesti online