Ponedeljak 28.11.2016.
10:48
Tanjug, Vestionline

Evo kako srpski džihadisti varaju državu da bi izbegli zatvor

Reuters
Bili smo na školovanju

Taj dokument im služi da bi izbegli zatvorske kazne koje ih prema novom zakonu čekaju u Srbiji zbog ratovanja u inostranstvu.

To je za sutrašnju "Politiku" potvrdio Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koji dodaje da se 11 džihadista nedavno vratilo sa ratišta u pomenutim zemljama.

- Imamo saznanja i operativne podatke gde su bili. Otišli su pod maskom školovanja i to imaju dokumentovano. Znamo da su bili na ratištima, ali kroz sudski proces to je veoma teško dokazati - naveo je Bečić. 

Za onoga ko se borio na stranom ratištu zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora. Ako učestvuje u grupi, čeka ga kazna od jedne do osam godina robije. Za organizatore koji vrbuju buduće ratnike propisana kazna je od dve do 10 godina, podseća list. 

- Još 2013. godine zabeležen je odlazak boraca na strana ratišta. Ove godine utvrđeno je da je iz naše zemlje otišlo nekoliko osoba - rekao je Bečić. 

Ratnici sa KiM uglavnom idu na strana ratišta iz materijalnih razloga, a oni iz BiH i Sandžaka mahom odlaze zbog ideologije, piše list.

2024 © - Vesti online