Ponedeljak 28.11.2016.
18:02
Z. Marjanović - Vesti

Aman, ljudi, ne rušimo crkve!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rešenje je potpisao građevinski inspektor Zoran Krljančević po kojem se crkva i crkva brvnara moraju srušiti u roku od 30 dana jer je Crkvena opština Viča, kako stoji u rešenju, objekte sagradila bez prethodno pribavljene građevinske dozvole od nadležnog opštinskog organa.

Ipak, prema rečima i objašnjenju Jovana Kovačevića, načelnika opštinske uprave opštine Lučani, reč je o velikom nesporazumu do kojeg je došlo zato što niko iz Crkvene opštine Viča nije do kraja pročitao rešenje građevinskog inspektora.

- Niti je neko nameravao, niti će srušiti crkve, ali prama važećem Zakonu, a prema satelitskom snimku Geodetskog zavoda iz Beograda, morali smo da popišemo sve objekte na teritoriji opštine, pa i sakralne, koji nemaju građevinsku dozvolu. Da je neko u čitanju stigao do trećeg stava, po kojem se onome ko je gradio crkve, ili ko brine o njima, nalaže da podnese zahtev za legalizaciju objekta, do ovakve polemike ne bi došlo. Dakle, niti je reč o nekavom napadu na pravoslavne hramove, niti će crkve neko da ruši i građani o tome ne moraju da brinu. Na kraju, zar neko misli da bi se u Srbiji pronašao neko ko bi i pomislio da sruši neku crkvu - kaže za "Vesti" Jovan Kovačević, načelnik Opštinske uprave u Lučanima.

2024 © - Vesti online