Ponedeljak 28.11.2016.
02:00
N. S. Preradović - Vesti

Renesansa kraj Save

M. Todorović
Teška mehanizacija
M. Todorović

Zacrtani rokovi su kratki, pa oko 450 radnika Energoprojekta rade punom parom u tri smene, a u stopu ih prati i rad teške mehanizacije.

Radi se svaki dan, bez obzira na to da li napolju šiba vetar ili pada kiša. Jer, već od Nove godine kula A će biti na desetom spratu, a na proleće 2018. planira se kompletan završetak velelepnih zgrada od kojih će svaka imati po 20 spratova.

Promenada

Kule se zidaju na samo dvadesetak metara od obale Save, na prestižnoj lokaciji, koja je do pre dve godine bila deponija otpada i starog gvožđa. Šetalište duž reke obogaćeno je brojnim sadržajima. Promenada je za sada duga 800 metara, a planira se dodatna izgradnja, pa će ukupna dužina iznositi 1,8 kilometara.

Neimari ponosno ističu da je do sada utrošeno više od 30.000 kubika betona i oko 5.000 tona armature različitih profila, što će objekte učiniti veoma čvrstim. Angažovana su četiri toranjska i tri mobilna krana, tako da radovi teku kao po loju. Zanimljivo je da na ovom grandioznom projektu rade isključivo domaće firme, koriste se domaći materijali, a uvozi se samo ono što se mora.

Da je reč o velikom poslu pokazuje podatak da više od 35 godina Srbija nije imala u jednom komadu ovako veliki kompleks, što je za graditelje dodatni izazov. Ono što ponosno ističu jeste da je bezbednost radnika na visokom nivou, o čemu svedoči i vidljivo istaknuta tabla na ulazu u gradilište na kojoj piše "280 dana bez povrede".

Kada BW Residence budu završene 2018. godine, biće to najmodernije opremljen stambeni kompleks, sa prekrasnim pogledom na Savu, Kalemegdan, hram Svetog Save. U zgradi koja će biti visoka 72 metra, stanarima će biti ponuđeno 296 stanova, počev od dvosobnih, pa do petosobnih. Stanari obeju kula moći će da koriste zatvoreni bazen, teretanu, fitnes i joga studio, dva zatvorena parka, dečja igrališta.

U okviru projekta Beograd na vodi biće izgrađeni najveći regionalni tržni centar, stambene kule, hoteli, apartmani.

Rečni taksi

Obaloutvrda je podignuta za dodatni metar, pa je Beograd na vodi potpuno zaštićen od eventualnih poplava, a otklonjena je svaka opasnost od podzemnih voda. Ono što će biti posebna atrakcija jeste i planirano uvođenje rečnog taksija. Dakle, budući stanari će pravo iz brodića ulaziti u svoje zgrade.

2024 © - Vesti online