Ponedeljak 28.11.2016.
00:10
J. Arsenović - Vesti

"Vučiću, vraćam ti milostinju!"

A. Čukić
Novčanik sve govori o vlasti: Mile Delić

Uz pomoć Pošta Srbije, Delić je vratio 5.000 dinara jednokratne pomoći koju je Vlada namenila svim penzionerima u državi, bez obzira na visinu njihovih penzija. Na poštanskoj uputnici domišljati penzioner je dopisao i dve rečenice: "Milostinju ne želim. Oteli ste mi 307. 645 RSD."

U razgovoru za "Vesti", penzionisani potpukovnik Mile Delić kaže da je na ovaj način izrazio protest zbog protivustavne odluke Vlade Srbije da najstarijim sugrađanima umanji njihova odranije zarađena primanja.

Sve lepo piše

Potpukovnik kaže da je lako izračunao koliko mu je država umanjenjem zakinula penziju i da u njegovom slučaju to iznosi tačno 307.645 dinara.
- Na mojim mesečnim izvodima za penziju piše - umanjenje po zakonu, pa tačan iznos. Pošto ja sve te izvode uredno čuvam, lako sam izračuno da mi je za 23 meseca, koliko ovo bezakonje traje, oteto preko 300.000 dinara.

- Čim sam prvi put čuo za akciju jednokratne pomoći penzionerima, kojom se Vlada hvali, rekao sam sebi da neću da pristanem na ovo novo ponižavanje. Premijer Vučić može svojim radnicima da daje platu koliko hoće, ali ja sam svoju penziju zaradio. Doprinosi za moju penziju su uplaćivani direktno u Narodnu banku decenijama i oni su i dalje tamo, a banka je morala taj novac da oplodi - kaže potpukovnik Delić.

A. Čukić
Uputnica koja je "zapalila" internet

Ovo nije prvi put da se penzionisani vojni instruktor letenja i profesor na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji obraća srpskim vlastima i njenom prvom čoveku.

Pre nego što je u oktobru 2014. usvojen zakon o smanjenju plata i penzija, Delić je Vučić napisao pismo s porukom da mu slučajno ne dira penziju. Posle toga se 11 puta mašio za olovku i svaki put mu pisao na Nemanjinu 11, gde je sedište Vlade Srbije, da to što čine penzionerima nije lepo, da su oni svoje penzije odavno zaradili.

Odgovor nikada nije dobio, kao što mu nije odgovoreno ni na dve molbe za prijem kod predsednika Vlade.

- Kada je Vučić organizovao onaj prijem građana na jugu Srbije, drugari su me pitali da li ću da idem u Niš. Odgovorio sam im da u pozorištu neću da učestvujem, pogotovu ne s tako lošim glumcem - kaže nam Delić.

Mediji nas ignorišu

Mile Delić je aktivan u Udruženju sindikata penzionera Srbije koje već mesecima pokušava da dobije zaslužen medijski prostor za svoje proteste, ali im to teško polazi za rukom.
- Ne može ministar Vulin da govori o tome jer će on uvek da zastupa interes vlasti, ili Dragan Šutanovac da govori o položaju nas vojnih penzionera. Pa on ih je kao ministar odbrane prvo ukopao, pa onda došao na 40 dana - ogorčen je Delić, glavni autor parola na protestima penzionera.

2024 © - Vesti online