Subota 26.11.2016.
15:11
Vestionline

VIDEO: Ovako SAD špijunira ID sa ivice svemira uz pomoć "žene zmaja"

commons.wikimedia.org/US Air Force
Avion "U2" stekao slavu u doba Hladnog rata

Ekipa CNN-a je snimila prilog o misiji špijunaže islamista. Piloti ovog aviona su obučeni u skafandere i kacige slične onima koje koriste astronauti.

Njihova odela imaju poseban sistem hlađenja inače bi piloti umrli od pregrevanja. poleću sa tajne lokacije na Bliskom istoku, do koje ih je povezao autobus sličan onom koji vozi astronaute do rakete.

"Žena zmaj" se podiže veoma brzo i ubrzo dostiže visinu na kojoj je ne mogu presretnuti neprijateljski avioni. Sa ivice svemira piloti mogu da lociraju islamiste i njihova skrovišta i da ih unište.

- Sa U2 možemo da letimo visoko, nađemo ih i pratimo. Tako dobijamo potrebne informacije zahvaljujući kojima znamo gde su, šta rade i šta mi treba da uradimo - rekao je jedan od pilota.

Ovaj avion je iz ere Hladnog rata, ali on je modernizovan, opremljen je novim senzorima i kamerama zbog čega su jedan od najvažnijih alata za prikupljanje informacija u ratu protiv Islamske države.

Iako je ID u poslednje vreme pretrpela mnoge udare, ostaje velika pretnja celom svetu. Zbog toga se može očekivati da će U2 biti aktivan na nebu iznad Bliskog istoka bar još neko vreme.

2024 © - Vesti online