Četvrtak 24.11.2016.
21:54
rs.sputniknews.com

Italijani izlaze na refrenedum, ali ne shvataju u čemu je poenta

Reuters
Premijer hoće reforme, a građanima nije jasno zbog čega: Mateo Renci

Roberto Paneta, asistent na predmetu građansko pravo na Univerzitetu Bokoni u Milanu, jedan od retkih stručnjaka koji se pridržava neutralnog stava, u razgovoru za "Sputnjik" objašnjava obe varijante razvoja događaja, odnosno moguće prednosti i mane rezultata referenduma.

- Nažalost, U Italiji većina građana uopšte nije informisana o ciljevima ovog referenduma. Čak nije ni sasvim jasno zašto vlada premijera Rencija uopšte želi ovaj referendum. Velika greška premijera se sastoji u tome što je dozvolio da rezultati referenduma budu personalizovani i da ispadne kao da građani sada biraju za Rencija ili protiv njega. Ako većina građana glasa protiv ustavnih reformi, to će onda dovesti i do pada vlade i nove krize u zemlji koja i tako pamti bolje dane - objašnjava Paneta.

Ako Italijani kažu "da" reformama, to će dovesti do pojednostavljivanja zakonodavnog sistema, a to znači da u Italiji više neće postojati gornji i donji dom parlamenta. Uopšte, cilj mogućih reformi je da se značajno smanji uloga Senata. Takođe, moguće "da" na referendumu značilo bi i gašenje Nacionalnog saveta za ekonomiju i rad, za koji Paneta kaže da uopšte nije bio efikasan.

- Bilo bi u redu ako bi taj organ konačno bio ugašen. Ovaj stav dele i oni koji su za reforme u zemlji, ali i oni koji su protiv nje. Negativni element u ovom slučaju bila bi preraspodela ovlašćenja između centralne vlasti i regiona - kaže Paneta.

Ako većina Italijana kaže "ne" na referendumu, sadašnja situacija će ostati nepromenjena, zakonodavna vlast će ostati onakva kakva je sad, a Italija će time pokazati da se slaže sa okolnostima i uslovima u kojima se našla.

2024 © - Vesti online