Četvrtak 24.11.2016.
16:59
Vestionline, Tanjug

Prkose Erdoganu: Centralna banka Turske podigla kamate

Reuters
Odluka Centralne banke Turske je ojačala liru  

Banka je jednonedeljnu repo stopu povećala na 8,0 odsto sa 7,5 procenata, što je prvi put za tri godine da je podigla troškove zaduživanja, navodi Rojters. 

Centralna banka je, takođe, povećala kamatnu stopu na odobrenje prekonoćnih pozajmica na 8,5 odsto sa 8,25 odsto, dok je kamatu po kojoj se zadužuje zajmoprimac zadržala na 7,25 odsto. 

Uoči zasedanja centralne banke, predsednik Erdogan, koji sebe naziva "neprijateljem" kamatnih stopa, rekao je da ima pravo da kritikuje politiku centralne banke uprkos njenoj nezavisnosti. 

- Realna kamatna stopa u Turskoj je među najvišim u svetu i to mora da bude promenjeno - izjavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan, što je, kako navodi Rojters, prouzrokovalo sunovrat turske nacionale valute lire. 

Posle odluke centralne banke, lira je ojačala na 3,3770 lira za dolar, nakon što je prethodno pala na rekodno nizak nivo od 3,4211 lira za dolar. 

Lira, koja je izgubila oko 14 odsto svoje vrednosti u ovoj godini, pogođena je i jačanjem dolara posle pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, ali i zabrinutošću za nacionalnu bezbednost posle neuspelog pokušaja vojnog puča iz jula.

2022 © - Vesti online