Četvrtak 24.11.2016.
16:47
Vestionline

Apokalipsa u Izraelu: Vatra guta sve pred sobom!

youtube/News of the world
Haifa se pretvorila u buktinju

Policija je navela da je osam naselja već evakuisano.

Najmanje 17 ljudi je hospitalizovano zbog udisanja dima.

U gradu su raspoređeni pripadnici policije i vatrogasci koji pomažu građanima da spakuju neophodne stvari i napuste domove.

Agencija AP prenosi da pojedini građani sami pokušavaju da gase požar.

Portparol policije Miki Rozenfeld izjavio je danas da policija istražuje sve moguće uzroke, uključujući namerno izazivanje požara.

Rozenfeld je rekao da su požari izbili pre tri dana u mestu Neve Šalom kraj Jerusalima, gde Jevreji i Arapi žive zajedno, a kasnije su zahvatili i sever Izraela kraj Zihron Jakova i druga mesta kraj Jerusalima, gde je oštećeno stotine domova.

Kipar, Rusija i Italija pomažu izraelskim vatrogascima opremom dok požari i dalje besne.

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu u sredu je razgovarao s liderima Grčke i Hrvatske, zamolivši ih da pomognu kako bi se vatra ugasila. Ovo su najveći požari u Izraelu posle 2010. godine, kada je poginulo 44 ljudi.

"Pitao sam za momentalno povećanje zahteva za avionima", rekao je Netanjahu, obilazeći u sredu sever Izraela, podsetivši da je za veme požara pre šest godina desetine aviona iz inostranstva pomoglo u gašenju.

Netanjahu je rekao da Izrael sada ima svoju eskadrilu pa potreba za dodatnim nije velika, ali će ipak tražiti nekoliko aviona od suseda.

U Haifi na severu Izraela su neki putevi i škole zatvoreni i desetina stanovnika je evakuisano u druge kvartove.

Gradonačelnik Haife Jona Jahav izjavio je da ima požara i u gradu, kao i da ima indikacija da su neki izazvani gašenjem cigareta u području punom benzina i zapaljivih tečnosti u industrijskoj zoni.

Gust dim nadvija se nad kućama dok plamenovi zahvataju visoko drveće i zelenilo u blizni.

2024 © - Vesti online