Četvrtak 24.11.2016.
16:31
Vestionline, ruskarec.ru

Stiže novi motor za ruskog lovca pete generacije

youtube.com/RBTHvideo
Ruski avion T-50 (PAK FA)

Pored probnog primerka motora zasebno su napravljeni i gasni generatori za novi motor.

Pomoću čega sada leti T-50?

Sada lovački avion T-50 koristi prvi model motora, tj. modernizovanu varijantu motora Al-41.

Po rečima Pavla Bulata, stručnjaka za avioniku i rukovodioca grupe kompanija "Kupol“, on je sličan motoru aviona Su-27, Su-30 i drugih modela te serije, mada je modernizovan.

- Motor za avion T-50 je bitno modernizovan u poređenju sa tim starijim modelima jer ima najsavremeniji sistem upravljanja, kompresore, itd. Pa ipak, on još uvek ne odgovara opšteprihvaćenim pokazateljima lovaca pete generacije i veoma je primetan na ekranima radara - rekao je ekspert.

Noviji model motora je jedan od najmodernijih na svetu, istakao je Bulat. Zahvaljujući njemu, T-50 će moći da nadzvučno krstari bez primene forsažnog sagorevanja goriva.

- Ja mislim da će to biti brzina od 1,6 mahova. To je negde oko 2.000 km/č u zavisnosti od terena iznad koga avion leti. Zahvaljujući novom motoru T-50 će biti znatno teže detektovati na radarima zahvaljujući novim kompozitnim materijalima - dodao je Bulat.

Konstruktori će testirati motor na samom avionu kroz godinu ili godinu i po dana. Potpuna integracija novog motora u ove avione može se očekivati 2020. godine.

- Pored motora sada treba dovršiti dve stvari. Treba usavršiti radarsku stanicu i otkloniti poslednje nedostatke u koncepciji konstrukcije, koja spada među najsavremenije na svetu u ovom trenutku - rekao je analitičar.

Oružje novog lovca - top kalibra 30 mm

Arsenal novog aviona sadrži top 9-A1-4071K, inače jedan od najlakših u svojoj klasi. Top je predviđen za onesposobljavanje oklopnih vozila ili blindiranih neprijateljskih objekata. U jednom letu pilot može da ispali 150 projektila.

Novo oružje je modifikacija jednocevnog avionskog topa GŠ-301 ruskih lovaca i taktičkih bombardera.

Avionske bombe

Budući lovac pete generacije T-50 imaće i fugasno-rasprskavajuće i termobarične bombe, izjavio je 22. septembra generalni direktor koncerna „Tehmaš” Sergej Rusakov.

Po njegovim rečima, za T-50 se sada razmatraju fugasno-rasprskavajuća zapaljiva avionska bomba OFZAB-500 i termobarična avionska bomba ODAB-500PMV koje se primenjuju u sirijskoj operaciji Ruske Federacije. Oružari su već proizveli partiju projektila za buduća testiranja.

Prema programu modernizacije naoružanja ruska armija će do kraja tekuće godine dobiti partiju od 12 lovaca T-50. Novi ugovor o isporuci aviona pete generacije biće razmotren sa Ministarstvom odbrane krajem 2016. godine. Tada vojni vrh treba da odredi koliko aviona mu je potrebno.

2024 © - Vesti online