Petak 25.11.2016.
04:11
B. Božin - Vesti

Tramp se više razume od Merkelove

Reuters
Oštro u Bundestagu: Sara Vagenkneht

"Buđav konsenzus"

- U zemlji raste socijalna neravnopravnost i nesigurnost, a sa njima i sve bolji izborni rezultati Alternative za Nemačku (AfD), naglasila je Vagenknehtova.

Zatim je usledila njena kritika "velikokoalicijskog produžetka" sa Štajnmajerom kao zajedničkim kandidatom za predsednika Unije i SPD-a, što je po njoj "buđav konsenzus" i izbor koji ljude navodi na to da sumnjaju u demokratiju.

- Vlada očito nije ništa naučila iz Bregzita i posle izbora Trampa za predsednika i nastavlja da igra prema motu "I dalje isto!".

Vagenknehtova je u svojoj kritici kancelarke krajnje neočekivano ishvalila novog američkog predsednika.

"Čak i Tramp je više shvatio od Vas!", dobacila je levičarka Merkelovoj vezano za njegove ekonomsko-političke planove, što je izazvalo negodovanje iz vladajućih redova.

"On stremi otvorenom protekcionizmu, visokim zaštitnim carinama kako bi stimulisao domaću privredu, u koju će se ciljano ulagati", objasnila je Vagenknehtova Trampove investicione najave koje su dovele do visokih kamata, kako je rekla.

Sve za bogate

U Nemačkoj je od penzijske politike do nasleđa reformi Agenda 2010 sve "neodgovorno i skandalozno", kako je rekla. Vlada sprovodi državni program za bogate i poreski sistem za dobrobit koncerna i bogatih, što je po njoj "fatalna politika".

Sve više ljudi imaju razloga da budu razočarani. Kada iduće godine u Francuskoj bude izabrana Marina Lepen, onda će "svi opet biti šokirani", upozorila je poslanica Levice.

Savezni budžet za 2017. godinu inače predviđa izdatke i prihode od po 329 milijardi evra.

Arogancija establišmenta

Vagenkneht je u kritici sistema i establišmenta navela dva mejla koje je dobila: jedne visokoobrazovane devojke koja radi kao stjuardesa jer ne može da pronađe posao u struci, i vlasnice malog preduzeća, ćerke italijanskog migranta, koja je napisala da u današnjoj konzumentskoj Nemačkoj nema demokratije, što je izazvalo gromoglasan podsmeh u sali.

- To je citat mejla jednog građanina. Moram da kažem, to kako reagujete kad vam se ovde prezentuju reči građanina, dokazuje čitavu aroganciju vaše politike! - uzvratila je Vagenknehtova.

2024 © - Vesti online