Četvrtak 24.11.2016.
18:02
N. Jokić - Vesti

Brisel objavio medijski rat

Reuters
Evropski parlament: Koga oni zastupaju?

Poslanici su zato preporučili da Unija više investira u "senzibilizaciju i obrazovanje" mladih naraštaja, kao i da investira više u medije onlajn, lokalne medije i u istraživačko novinarstvo.
"Posle aneksije Krima i ruske agresije u istočnom delu Ukrajine, situacija je što se tiče Rusije jasna", rekla je izvestilac Evropskog parlamenta Ana Fotiga dodavši da su "sada mnoge zemlje članice EU svesne dezinformacija i manipulacija koje sprovodi Rusija".

Fotiga je takođe istakla da je i njen izveštaj u toku priprema bio meta "neprijateljske propagande". Između ostalog u delu o partnerstvu između EU i njenih severnoameričkih partnera.

Krše ljudska prava i slobodu govora

Upravo izglasana rezolucija protiv ruskih medija u Evropskom parlamentu akt je nesumnjive diskriminacije i cenzure, izjavila je juče glavna urednica Sputnjika Margarita Simonjan. Njena agencija obratila se međunarodnim organizacijama, uključujući UN, Unesko, Oebs i Reportere bez granica, tražeći pomoć protiv zabrane medijskih sloboda u EU.

"Rezolucija direktno napada brojne ugledne medijske izvore, uključujući Sputnjik, i ima za cilj da spreči njihov rad u EU. Da bude gore, ovakav potez direktno potkopava propise EU o ljudskim pravima i slobodi govora kao što je član 19 Međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima i član 11 Evropske povelje o osnovnim pravima", napisala je Simonjan u svom pismu.

Kremlj se optužuje da finansira političke partije i grupe u EU. Kao primeri ruskih medija koji su nosioci te propagande u izveštaju Fotigove navode se agencija Sputnjik i televizija Raša tudej. Oni se između ostalog optužuju da pokušavaju da stvore podele.

Kada je reč o islamskom terorizmu, kao glavni izvori propagande pominju se tzv. Islamska država, Al Kaida i druge džihadističke grupe. Tim dokumentom ruske medijske organizacije svrstane su uz terorističke grupe poput Islamske države.

2024 © - Vesti online