Sreda 23.11.2016.
21:14
Radio Kontakt Plus

Kosovsko pravosuđe na dugom štapu

pixabay.com
Do operativnih sudova na severu Kosova potrebno je bar još godinu dana

Govoreći o ovoj temi, sudija Miroslav Ivanović i advokat Nebojša Vlajić procenili su da će biti potrebno godinu dana da sud postane operativan, a imajući u vidu i da će sudije i tužioci morati da prođu određenu obuku.

Oni ističu i da je otvoreno pitanje šta će biti sa sudskim odlukama koje su doneli srpski sudovi do sada, odnosno da li će one nakon punog sprovođenja sporazuma o pravosuđu biti prihvaćene ili ne.

Ivanović i Vlajić ističu da građani na severu KiM od sporazuma o pravosuđu očekuju da mogu da lako ostavre svoja prava i da pravosuđe bude efikasno.

- Građani očekuju da bez mnogo komplikacija ostvare svoja prava, vezano za sudove, preko overe ugovora, kada je reč o porodičnim odnosima, razvodu braka i sve ostalo. Očekuju mogu da mogu to da reše i da te odluke budu priznate - ističe Ivanović. On je istakao da građani na severu "nemaju osećaj pravne sigurnosti". 

- Imao sam u rukama izveštaj sa zajedničkog sastanka Unmika, predstavnika srpskog i kosovskog pravosuđa i OEBS ili Euleksa, i prožet je skoro jedinstven zaključak da će sve odluke naših sudova biti priznate - kazao je Ivanović. 

Advokat Vlajić složio se da je priznanje donešenih presuda u srpskim sudovima na KiM za poslednjih 17 godina izuzetno važno. On nije želeo da prognozira da li će pravosuđe na severu Kosova zaživeti u pravom smislu reči do kraja  godine, podsetivši da je prvi sporazum o pravosuđu postignut početkom 2013., drugi 2015., a da se još ništa nije desilo jer je pitanje "duboko politizovano". 

Ivanović je dodao da su cene rada srpskih pravosudnih institucija od strane međunarodnih predstavnika veoma dobre, što je, kaže, argument više da se njihove odluke priznaju.

2024 © - Vesti online