Sreda 23.11.2016.
20:16
Vestionline, Tanjug

EU ispituje da li je Rusija prevozila gorivo u Siriju

pixabay.com
Rusiju se ne tiču nikakva ograničenja EU, jer nije članica

Ranije je agencija Rojters objavila da ruski tankeri narušavaju sankcije Evropske unije isporučujući gorivo ruskoj avijaciji u Siriji. 

Isporuka goriva za avione sa teritorije EU zabranjena je pre dve godine odredbom 1323 koji je doneo Ministarski savet EU.

Na pitanje Rojtersa izvor je rekao da je EU svesna povećanja isporuka goriva Siriju i da deluje s tim u vezi. 

Prema pravilima EU, ukoliko Evropska komisija veruje da se sankcije koje je nametnula Unija krše, može da pokrene ovo pitanje u zemlji članici koja je odgovorno za njihovu primenu, podseća Rojters.

Bar dva broda sa ruskom zastavom izvršila su isporuke preko Kipra, rekao je obaveštajni izvor iz EU Rojtersu.

Ograničenja unutar Evropske unije na izvoz goriva u Siriju nemaju veze s Ruskom Federacijom, izjavio je juče portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je podsetio da Rusija nije članica Evropske unije.

- Spletke, ograničenja i "sankcije" koje deluju unutar Evropske unije u vezi s isporukom goriva u Siriju ruske avio-grupe se, blago rečeno, ne tiču - naglasio je Konašenkov, preneo je Sputnjik.

On je podsetio da je Rusija jedan od vodećih proizvođača nafte u svetu, "zbog čega nema nikakvog deficita goriva za rusku avijaciju, posebno kada je reč o borbi protiv međunarodnog terorizma".  

2024 © - Vesti online