Sreda 23.11.2016.
16:15
Vestionline

VIDEO: Strogo je kritikovala Trampa, a sada postaje ambasador u UN

youtube/msnbcnews.com
Niki Hali, prva žena ambasador u UN

Hali (44) je bila dva puta guverner a zanimljivo je da je u predizbornim nominacijama za Belu kuću podržavala njegove rivale Marka Rubija i Teda Kruza. 

Ona je prva žena u istoriji SAD koja će obavljati tu funkciju.

Kćerka imigranata iz Indije, koja je bila glasna kritičarka Trampa tokom većeg dela predsedničke trke, ujedno je i prva žena koju će Tramp postaviti na visoku funkciju u novoj administraciji, javlja AP.

Dva neimenovana izvora upoznata sa Trampovom odlukom, koja inače još nije zvanično objavljena, rekla su i da će to ambasadorsko mesto biti pozicija na nivou Kabineta, navodi američka agencija, podsećajući da nisu svi američki predsednici smatrali mesto ambasadora u UN položajem na nivou Kabineta.

Ona je druga Amerikanka azijskog porekla koja je bila na funkciji guvernera u SAD.

Nova funkcija za koju je Hali viđena oslobađa put zameniku guvernera Južne Karoline Henriju Mekmasteru, koji odavno podržava Trampa, da preuzme ulogu guvernera, ocenjuje AP.

Guvernerka se, u vreme unutarstranačkih izbora Republikanske partije u februaru, zalagala za senatora iz Floride Marka Rubija, a potom je podržavala teksaškog senatora Teda Kruza.

Uprkos sumnjama u pogledu Trampa, ona se sa novoizabranim predsednikom SAD sastala prošle nedelje u Trampovoj kuli, posle čega je izjavila da je sa njim imala “veoma prijatan razgovor”, podseća američka agencija.

Trampov izbor Halejeve je kruna izvaredne godine njihovog političkog odnosa.

Počeli su 2016. u konfliktu, a završili kao saveznici u usponu Trampove administracije.

2024 © - Vesti online